Namirnice koje daju energiju

Vrsta i količina hrane koju jedemo tokom dana igraju ključnu ulogu u određivanju nivoa energije. Imajući u vidu da namirnice koje nam je priroda omogućila sadrže hranljive sastojke, u ovom tekstu vam predstavljamo namirnice koje daju energiju i mogu obezbediti više energije, kao i jasniji fokus tokom dana.

Namirnice koje daju energiju

1. Banane
Banane su veoma hranljive, prijatnog ukusa i ubrajaju se u namirnice koje daju energiju. Zahvaljujući složenim ugljenim hidratima, kalijumu i vitaminu B6 banane su jedne od najboljih energetskih namirnica. Osim toga, sadrže vitamine A i C, te minerale poput fosfora i magnezijuma, kao i folate. S obzirom na to da su veoma kalorične, nemojte preterivati sa njima.

2. Masna riba
Masna riba poput lososa i tune dobar je izvor proteina, masnih kiselina i vitamina B. Naime, pokazalo se da omega 3 masne kiseline mogu smanjiti upale u organizmu, koje su čest uzrok umora.
Takođe, vitamin B12 u kombinaciji sa folatima učestvuje u procesu stvaranja crvenih krvnih zrnaca, te pomaže gvožđu da bolje deluje u ljudskom telu. Optimalni nivo crvenih krvnih zrnaca i gvožđa može smanjiti umor i povećati energiju.

3. Integralni pirinač
Pola šolje (50 g) integralnog pirinča sadrži 9 g vlakana i obezbeđuje veliki deo preporučenog dnevnog unosa mangana, minerala koji pomaže enzimima da razgrađuju ugljene hidrate i proteine da generišu energiju.
Pored toga, zahvaljujući sadržaju vlakana, integralni pirinač ima nizak glikemijski indeks. Stoga bi mogao da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi, te obezbedi stabilan nivo energije tokom dana.

4. Jaja
Jaja sadrže veliku količinu proteina, zbog čega predstavljaju stabilan i održiv izvor energije.
Pored toga, bogata su aminokiselinom leucin, koja stimuliše proizvodnju energije na nekoliko načina. Leucin može da pomogne ćelijama da preuzmu više šećera iz krvi, podstakne proizvodnju energije u ćelijama i poveća razgradnju masti za proizvodnju energije.
Štaviše, jaja su bogata B vitaminima. Ovi vitamini pomažu enzimima da razgrade hranu za proizvodnju energiju.

5. Jabuke
Zahvaljujući bogatom sadržaju prirodnih šećera i vlakana, jabuke mogu da obezbede sporo i kontinuirano oslobađanje energije.
Osim toga, imaju visok sadržaj antioksidanasa. Istraživanja su pokazala da antioksidansi mogu usporiti varenje ugljenih hidrata, pa oslobađaju energiju u dužem vremenskom periodu.

6. Crna čokolada
Crna čokolada ima veći sadržaj kakaoa od obične ili mlečne čokolade. Pokazalo se da antioksidansi u kakaou imaju mnogo zdravstvenih prednosti, poput povećanja protoka krvi u celom telu. Ovaj efekat pomaže isporuci kiseonika u mozak i mišiće, što poboljšava njihovu funkciju. Pored toga, povećanje protoka krvi može da pomognu u smanjenju mentalnog umora i poboljšanju raspoloženja.

Crna čokolada takođe sadrži stimulativna jedinjenja, poput teobromina i kofeina, za koja se veruje da poboljšavaju mentalnu energiju i raspoloženje.

7. Kinoa
Kinoa je popularna zbog visokog sadržaja proteina, ugljenih hidrata i dijetetskih vlakana, kao i mnogih vitamina i minerala.
Iako je ova supernamirnica bogata ugljenim hidratima, ima nizak glikemijski indeks, što ukazuje na to da se njeni ugljeni hidrati polako apsorbuju i mogu obezbediti kontinuirano oslobađanje energije. Pored toga, kinoa je bogata manganom, magnezijumom i folatima.

8. Voda
Voda je neophodna za život i ubraja se u namirnice koje daju energiju. Uključena je u mnoge ćelijske funkcije, uključujući proizvodnju energije. Njen nedostatak može dovesti do dehidracije, što može usporiti telesne funkcije, a proizvesti umor, dekoncentrisanost, razdražljivost, glavobolju i dr.
Dakle, voda za piće može vam dati energiju i pomoći u borbi sa osećajem umora. Trudite se da pijete vodu redovno tokom dana. Najmanje 8 čaša vode dnevno.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

namirnice koje daju energiju, klub zdravih navika, kzn, namirnice koje daju energiju klub zdravih navika, namirnice koje daju energiju kzn, namirnice za povećanje energije, namirnice koje obezbeđuju više energije, namirnice koje daju više energije, namirnice za više energije, hrana koja daje više energije, podizači energije, saveti, Klub Zdravih Navika

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *