Magnetna rezonanca u trudnoći

Pacijenti često i iz različitih razloga budu upućeni od strane lekara na pregled odnosno snimanje magnetnom rezonancom. Kompletno medicinsko osoblje apsolutno uvek nastoji da što sažetije uputi pacijenta u detalje o ovoj vrsti pregleda kako bi odlazak bio rasterećen i kako pacijent ne bi imao nikakav strah prilikom pristupanja ovoj potpuno bezbolnoj i bezazlenoj proceduri.
Međutim, magnetna rezonanca u trudnoći može dovesti do zabrinutosti žena o uticaju koji ova vrsta imidžinga može imati na njihovu bebu. Kao buduća majka, pacijentkinja može da se oseća nelagodno razmišljajući o potencijalnoj anksioznosti koja dolazi zbog boravka u skučenom prostoru, kao i o potencijalnim posledicama koje podvrgavanje proceduri snimanja može imati na njen plod. Zato buduće majke često postavljaju pitanje: da li je bezbedna magnetna rezonanca u trudnoći?
Da bi se bolje razumeo uticaj ovakve procedure na organizam buduće mame i bebe važno je sagledati šta je zapravo MRI skeniranje i zašto ga lekari savetuju.

Šta je magnetna rezonanca?
Magnetna rezonanca (MRI) je najčešće korišćena vrsta skeniranja i vizualizacije određenog organa. Ova vrsta ispitivanja koristi radio talase i magnetna polja za proizvodnju slika bez upotrebe zračenja. Koristi se kako bi lekar sa sigurnošću utvrdio da li postoje medicinski problemi, promene i abnormalnosti na izvesnom organu.

Kada se preporučuje pregled magnetnom rezonancom?
Postoji nekoliko razloga zašto Vaš lekar može naručiti MRI skeniranje. Obično se pregled slike koristi za dijagnostikovanje mnogih različitih problema, uključujući:
• Bolesti srca i krvnih sudova
• Srčani ili moždani udar
• Poremećaji zglobova i mišićno-skeletnog sistema
• Povrede kičme
• Povrede mozga
• tumori i još mnogo toga.
Magnetna rezonanca u trudnoći je preporučena metoda od strane vašeg lekara ako ste pacijentkinja koja pokazuje simptome koji zahtevaju lečenje, terapiju kao i neka dalja složenija ispitivanja. U većini slučajeva, to bi uključivalo indikacije koje ne mogu čekati do porođaja radi pojašnjenja.

Magnetna rezonanca u trudnoći – da li u tom periodu bezbedno obaviti snimanje?
Kratak odgovor na ovo pitanje je – da, bezbedno je. Kao buduća majka, potpuno je bezbedno da uradite snimanje magnetnom rezonancom tokom trudnoće bez rizika po zdravlje vašeg budućeg deteta.
Za sada, ne postoje poznati rizici povezani sa izvođenjem MRI skeniranja kod trudnica. Tokom proteklih nekoliko godina, mnoge trudnice su imale MR preglede i nije bilo nikakvih dokazanih efekata na razvoj bebe.
Ukoliko Vam je ideja o magnetnoj rezonanci tokom trudnoće ipak i dalje neprijatna, uvek postoje alternativna skeniranja koja se mogu napraviti umesto pomenute MR procedure, kao što je ultrazvučna tehnologija. Međutim, ako UZ snimanje ne pruži dovoljno detalja i odgovora MR skeniranje će vam na kraju uvek biti predloženo od strane lekara.
I pored prisustva straha, važno je imati na umu da je Vaš lekar uvek tu za Vas da vam pruži detaljne odgovore na sva Vaša pitanja i da je u najboljem interesu, kako za Vas tako i za Vašu bebu u razvoju da se povinujete svakom lekarskom zahtevu za MR skeniranje, naročito ako je pregled neophodan zbog hitnog pristupanja lečenju ili neke ozbiljne bolesti.
Na kraju, važno je istaći da je najbitniji faktor u rođenju zdrave bebe osigurati i zdravlje majke.

Za Klub Zdravih Navika: Dr Vladimir Ćurčić (radiolog), Eurodijagnostika (dijagnostički centar)

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

magnetna rezonanca u trudnoći, klub zdravih navika, kzn, magnetna rezonanca u trudnoći klub zdravih navika, magnetna rezonanca u trudnoći kzn, magnetna rezonanca tokom trudnoće, mr u trudnoći, magnetna rezonanca u trudnoći, trudnoća, pregled magnetnom rezonancom, snimanje magnetnom rezonancom, snimanje magnetnom rezonancom tokom trudnoće, saveti, saveti lekara, zdravlje, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *