Magnetna rezonanca glave

Magnetna rezonanca glave je moderna, precizna i neškodljiva radiološka metoda zahvaljujući kojoj se dobijaju vrlo jasni prikazi moždanog tkiva i ostalih okolnih struktura unutar lobanje. Magnetna rezonanca glave lekarskom osoblju pruža jasnu sliku o stanju tkiva mozga, govori o upalnim procesima mozga, prikazuje krvarenja u mozgu, kao i da li postoji prisustvo moždanog udara (šloga).

Kada se vrši magnetna rezonanca glave?
Na pregled glave magnetnom rezonancom će Vas lekar uputiti ukoliko je potrebno da se dijagnostikuje sledeće:
– razne infekcije koje mogu dovesti do anomalija i epilepsije
– krvarenja u mozgu
– tumor mozga
– moždani udar
– zbog sumnje na multiple sklerozu
– zbog poremećaja unutrašnjeg uha i hipofize
– problema sa krvnim sudovima i upalom sinusa
– prilikom povreda glave zbog kojih se kao posledica javljaju iznenadna glavobolja i vrtoglavice.

Priprema za MR glave
• Pacijent koji je potrebno da obavi MR glave je u obavezi da na pregled ponese medicinsku dokumentaciju koja govori o istoriji bolesti, kao i ureu i kreatinin iz krvi.
• Svi metali na telu su kontraindikacija za snimanje i iz tog razloga je neophodno da, pre ulaska u prostoriju za snimanje, pacijent otkloni sav novac, nakit, ukosnice, kartice i slično.
• Savremeni materijali koji se koriste za metalne ugrađene delove u telu pacijenta kao što su platina i titanijum nisu kontraindikacija za ulazak u prostoriju u kojoj se aktivira polje MR aparata.
• Svakodnevne aktivnosti i obaveze pacijent može neometano da obavlja pre pregleda, a isto tako i da nepromenjeno jede, pije i primenjuje prepisanu terapiju.

Rizici prilikom pregleda glave magnetnom rezonancom
Rizici MR pregleda glave su veoma mali i odnose se samo na određene kategorije pacijenata. Magnetno polje aparata je jako, ali potpuno bezazleno po zdravlje i ne ostavlja oštećenja. Ukoliko pacijent ima ugrađene metalne implante ili pejsmejker može doći do poremećaja rada ili kvara istih. Zbog primene kontrastnog sredstva, ukoliko lekar donese odluku da bi aplikacija bila pogodna, važno je pre pregleda istaći ukoliko pacijent boluje od poremećaja rada bubrega, ukoliko je prisutna trudnoća ili alergija na pojedine lekove.

Prednosti snimanja glave magnetnom rezonancom
• Magnetna rezonanca glave je jednostavan, efikasan i neškodljiv način snimanja i za razliku od CT skenera ili rendgena ne koristi zračenje kako bi se stvorio prikaz glave.
• Snimak koji se dobija je zapravo 3D prikaz unutrašnjih delova glave i nastaje kombinacijom slika, te je zbog toga neminovno neprikosnovena dijagnostička metoda koja nepogrešivo prikazuje stanje unutar snimanog organa. Zbog svega navedenog, dosadašnja medicinska praksa je pokazala da je magnetna rezonanca glave značajnije preciznija alternativa RTG pregledu, angiografiji i CT skeneru.
• Po obavljenom snimanju glave magnetnom rezonancom lekar može doneti preciznu odluku o potrebi eventualnih zahvata i operacija i generalno o daljem toku lečenja.

Kako izlgeda MR pregled glave?
– Po ulasku u prostoriju za snimanje i smeštanje na MR aparat radiološki tehničar postavlja zavojnicu oko glave. U toku pregleda pacijent se nalazi unutar aparata koji je u obliku cevi, te je zbog pomenutog važno naglasiti ukoliko je kod pacijenta prisutan strah od zatvorenog prostora, odnosno klaustrofobije.
– Pregled glave magnetnom rezonancom uglavnom traje od 30 do 60 minuta.
– Aktiviran aparat stvara dosta buke, te se pacijentu, radi prijatnijeg pregleda i prigušivanja buke, daju slušalice za uši ili čepovi.
– Radi što čistije slike i samim tim uspešnosti snimka veoma je važno sarađivati sa osobljem i slušati upustva radiološkog tehničara koji prati proces snimanja.
– U zavisnosti od mišljenja lekara, na osnovu stanja mozga i prikupljene lekarske dokumentacije, u nekim slučajevima je potrebno primiti i kontrastno sredstvo, koje se aplikuje venski na ruci, radi što čistijeg prikaza promene i otklanjanja sumnje na razvijanje patološkog procesa.
– Nakon pregleda lekar radiolog očitava i opisuje dobijeni snimak, daje mišljenje, prepisuje adekvatnu terapiju, zahteva eventualne dodatne analize i upućuje u odgovarajuću bolničku ustanovu.

Za Klub Zdravih Navika: Dr Vladimir Ćurčić (radiolog), Eurodijagnostika (dijagnostički centar)

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

magnetna rezonanca glave, klub zdravih navika, kzn, magnetna rezonanca glave klub zdravih navika, magnetna rezonanca glave kzn, snimanje glave, mozdana oboljenja, posledice mozdanog udara, otkrivanje mozdanih oboljenja, dijagnostika mozdanih oboljenja, glavobolje, posledice epilepsije, posledice mozdane infekcije, saveti, zdravlje, zdravstveni saveti, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *