Kako da se reši problematična koža lica?

Kažu da tokom života imamo 3 pika kada se može javiti problematična koža lica: u tinejdžerskom dobu, u kasnijim 20-im i oko 40 godina starosti. Ja sam imala sreće da me u tinejdžerskom dobu potpuno zaobiđu problemi i sačekaju tamo oko 25. I nedavno u 29-oj godini života.

I, iskrena da budem, koje god doba da je, istina je ista – kada je problematična koža lica, osećate se loše i ma koliko sigurni u sebe bili, to vas poljulja. Da li je gore imati čitavog života lepu kožu pa nemati, ili imati oduvek problem, ne bih mogla da tvrdim, ali jedno znam: ko god ima problema, stalno je u potrazi za rešenjima.

Iako nam je prva stvar koje se setimo uvek nega, istina je da problemi sa kožom imaju najmanje veze sa negom, osim ako negde baš, baš grešite. Oni zapravo često nastanu a da ništa baš niste menjali u nezi, te se ne mogu povezati sa time istinski. Istina je da su najčešče diktirani nečim iznutra – stresom, promenama u hormonima, neadekvatnim stilom života…

Baš u toj mojoj potrazi za mogućim rešenjima, imala sam prilike da prisustvujem jednom kampu u Austriji u kome se pričalo o tome kako nastaje problematična koža lica i koja su 4 segmenta rešavanja problema:

1. Ishrana
2. Fizička aktivnost
3. Psiha
4. Nega i terapija

Zaključak je bio sledeći: iako ni jedna studija ne dokazuje povezanost određene hrane sa nastankom loše kože, problematična koža lica je neposredno stimulisana ishranom jer utiče i na stanje hormona (posebno kod policističnih jajnika i insulinske rezistencije koji su česti uzroci akni u kasnijem dobu) i preporuka je jesti što više hrane koja sprečava upalu i smiruje čitav organizam. Tu spadaju sve vrste salata, posebno zelenog povrća ali i poštovanje pravila 3 boje povrća i voća u obroku, zatim voće sa akcentom na maline i ostale bobice, dosta tečnosti…

Kao jednu od stavki koje su istakli je i redovno spavanje, u pravo vreme, tokom kog se obnavlja organizam i smanjuje stres.

Problematična koža lica koju ja imampočela je u jednom stresnom periodu života ispunjenom jurcanjem na 100 strana i neredovnim obrocima, spavanjem i tada je saniran konstantnim čišćenjem kod kozmetičara, tek da bi me sačekao opet pre godinu dana da mi objasni da nisam shvatila poentu. Da je poenta bila da usporim, da se pobrinem za sebe iznutra, da je to alarm mog organizma da želi malo drugačiji tretman za koji će mi vratiti lepom kožom.

I kako se to lepo namestilo da u tom periodu dođe taj kamp, tako sam i ja uvela sitne a značajne promene: leganje u krevet do ponoći (kad god je moguće), mnooogo povrća i voća i svežih namirnica, više organizacije a manje stresa. Iako ne mogu da kažem da sam baš savršeno disciplinovana u svemu tome, male promene prave i svakodnevne lepe pomake ka koži koja je skroz čista.

Šta želim da vas podstaknem tekstom o tome kako da se reši problematična koža lica?

Da razmislite o brzini života koji vodite i o brizi koju dajete svom telu. Da shvatite da je problematična koža, iako nije posledica čokolade ili pomfrita, zapravo simptom tela koje se buni i pokazuje da želi drugačiji tretman. I da, DOK POŠTUJETE SAVETE DERMATOLOGA I TERAPIJU, svom licu date i podršku iznutra u vidu zdravih obroka punih vitamina i minerala i pravog odmora.

Pomaže, obećavam, posebno sad nakon praznika i svih ukusnih đakonija kojima nismo odoleli!

A kakve predloge je Tamara osmislila za rešavanje jutanje otečenosti lica, pogledajte ovde!

Za Klub zdravih navika: Tamara Ćosić, Lepa svaki dan

problematična koža lica-nega lica-lice-bubuljice-bore-bore na licu-nega tela-nega-lice bez bora-lice bez bubuljica-ishrana-zdravo-lepa svaki dan-tamara ćosić-klub zdravih navika-iceberg salat centar-beauty-stručni saveti

14

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *