Kako da se motivišemo da vodimo računa o sebi?

Često me devojke pitaju – reci nam kako da se motivišemo da vodimo više računa o sebi, da se više doterujemo, da nam neke stvari budu jednostavna rutina a ne nešto za šta nemamo vremena…?

Iako je činjenica da svi živimo užurbano, takođe je istina i ona “ko hoće, naći če način, a ko neće – izgovor”.

Mnogo je žena koje imaju jako mnogo obaveza a opet uspevaju da izgledaju divno i brinu o sebi. Priznaću da ni meni nije uvek bilo jasno kako to nekim ženama uspeva, a onda sam vremenom i ja postala jedna od njih uz ovih par stvari koje ću podeliti sa vama.

Samo što ću odmah reći – to ne znači da ste baš 100% vremena najbolja verzija sebe. Nekada dođu teži dani kada nas više mrzi nego drugim danima, ali je činjenica da kada jednom uđete u rutinu teže ispadnete iz nje i lako uđete u “pozitivnu spiralu”:

1. Definišite šta za vas znači “VODITI RAČUNA O SEBI”.

Istinski verujem da je to za svaku ženu drugačije, ali ono što treba da bude osnovni kriterijum jeste da li vaš način brige o sebi čini da se osećate dobro, samopouzdano, punI energije ili ne. Ukoliko vas čini da se osećate odlično u svakom trenutku skroz je ok ako je to samo i ono da ste uredni, čisti i vodite računa o zdravlju u svakom segmentu. Ako vam je potrebno više – ok je i da imate crveni karmin od 9h ujutru.

Važno je da vas, vaš način čini da ste spremni za sve izazove koje dan nosi i da se osećate dobro u njima. Moja verzija brige o sebi podrazumeva brigu o zdravlju, o dnevnim potrebama odmora, hrane, kretanja, vremena sa sobom i o nekom svakodnevnom sređivanju koje podrazumeva lepu kosu, kožu i nokte i garderobu koja odgovara mom tipu tela. Šminka slabija ili jača, brend ovaj ili onaj nemaju mnogo uticaja na daleko bolji osećaj ako su ove osnovne stvari zadovoljene.

 2. Imajte na umu kako se osećate kada je sve dobro – jer kada zaista brinete o sebi to se reflektuje na mnoge oblasti života.

Zapamtite kakav je osećaj i šta vam sve donosi kada se osećate zaista odlično. Kako ste motivisani, poletni, puni samopouzdanja, elana i dobrog osećaja. Iskoristite taj osećaj kao podstrek da krenete čak i kad vas mrzi.

3. Samo uradite prvu dobru stvar za sebe.

Čak iako vas mrzi, nemate vremena ili vam nije do toga. Uradite jednu dobru stvar i pustite da taj dobar osećaj polako probudi energiju za narednu dobru stvar. Znate onaj osećaj kada odete na trening i posle se osećate fenomenalno i onda vam je lakše da se doterate, a kad ste već doterani ne mrzi vas da odete na piće a onda se osećate odlično? E pa slično ide u različitim segmentima života. Samo imajte na umu da kako jedna pozitivna stvar može povući sve pozitivne, tako i jedna negativna može povući sve negativne. Zato treba uvek biti na oprezu.

4. Ne odlažite stvari.

Ono što možete uraditi odmah, bolje uradite odmah. Meni se dešavalo ranije da mi je uveče jako mrsko da perem kosu jer sam poprilično umorna a onda ujutru mi bude hladno i kasnim, te je samo na brzinu operem bez stilizovanja i efekat je bezveze. Nekad taj mali dodatni napor donosi mnogo i samo je inicijalno teži, a posle pruža dobar osećaj, kao kad se ujutru probudite uredni i lepi pa sa uživanjem pijete kafu ili se spremate za posao.

5. Uspostavite svoje rutine kojih ćete se držati.

Raspored treninga, depilacije ili epilacije, korekcije gel laka na noktima ako ga imate, vreme koje odvajate za čitanje ili masažu. Kada imate neku jasnu strukturu i znate unapred za šta je kad vreme, veća je šansa da ćete se držati toga.

 6. Pojednostavite stvari ako ste zauzeti.

Imajte 2-3 frizure koje brzo pravite, proverene kombinacije garderobe i šminke, teretanu sa fleksibilnim terminima, kesice salate i zdravih dodataka u frižideru… Olakšajte sebi da uvek napravite dobar izbor.

I na kraju, zabavljajte se u procesu. Jer sve što radimo nas čini da se osećamo dobro ili loše, te je na nama da biramo postupke koji nas čine motivisanim i radosnim u svakom danu. Samo tad možemo da uradimo baš sve što naumimo i vredno je potruditi se dok to ne postane navika.

Napišite nam u komentarima – kako se vi motivišete da vodite računa o sebi?

Da li ste pročitali Tamarino mišljenje o tome koje su zapravo najveće beauty greške koje pravimo?

Za Klub zdravih navika: Tamara Ćosić, Lepa svaki dan

Kako da se motivišemo da vodimo računa o sebi? lepota i zdravlje

21

2 komentara

  1. Briga o sebi, kao o zeni, podrazumeva neki balans u zivotu i stalno podsecanje sebe koliko je bitno voditi racuna i o mentalnom zdravlju i o telesnom zdravlju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *