Hrana koja utiče na podizanje krvnog pritiska

Više puta smo pisali o visokom krvnom pritisku, međutim mnogi ljudi imaju problem sa niskim krvnim pritiskom. Upravo zbog toga, hrana koja utiče podizanje krvnog pritiska je tema današnjeg bloga.

Šta je nizak krvni pritisak?
Uobičajena vrednost krvnog pritiska kreće se između 120/80 milimetara živinog stuba (mmHg), ali brojevi izvan ovog obima i dalje mogu biti u redu. Kolika vrednost pritiska je dobra za vaš organizam zavisi od istorije bolesti, godina, ali i celokupnog stanja organizma.

Nizak krvni pritisak, odnosno hipotenzija, je onaj ispod 90/60 mmHg. Postoji trajni tj. primarni nizak krvni pritisak, kojem se još uvek ne zna tačan uzrok, a postoji i sekundarni krvni pritisak, koji može biti posledica različitih oboljenja.

Simptomi niskog krvnog pritiska
Lekar će dijagnostikovati nizak krvni pritisak ako je vrednost krvnog pritiska ispod 90/60 mmHg i ako imate druge simptome, uključujući:
– zamagljen vid
– zbunjenost ili problem sa koncentracijom
– vrtoglavicu
– nesvesticu
– mučninu ili povraćanje
– opštu slabost

Uzroci niskog krvnog pritiska
Nizak krvni pritisak može imati niz uzroka, uključujući:
– nagle promene položaja
– anemiju
– razne poremećaje nervnog sistema
– dehidrataciju
– iscrpljujuće dijete
– obimne obroke
– endokrine poremećaje
– ekstremne alergijske reakcije (anafilaksija)
– ekstremni gubitak krvi
– srčani udar ili neka druga bolest srca
– nizak nivo šećera u krvi
– određene lekove
– trudnoću
– tešku infekciju
– stres
– stanja štitne žlezde
– energične vežbe
– neurološke bolesti poput Parkinsonove bolesti

Hrana koja utiče na podizanje krvnog pritiska
Ako jedete određenu vrste hrane, možete prirodno podići nizak krvni pritisak. Pratite simptome i redovno merite krvni pritisak da biste videli šta najbolje deluje na vas.

Više tečnosti
Dehidratacija smanjuje zapreminu krvi, što dovodi do pada krvnog pritiska. Održavanje hidratacije je posebno važno tokom vežbanja. Zato je potrebno da dnevno popijete barem 8 čaša vode. Da napomenem, voda je voda, čaj je čaj, mineralna voda je mineralna voda. Našem telu je potrebna voda u svom prirodnom obliku, stoga je ne zamenjujte drugim vrstama tečnosti.

Hrana bogata vitaminom B12
Niska vrednost vitamina B12 može dovesti do anemije, što može prouzrokovati nizak krvni pritisak i umor. U namirnice koje su bogate ovim vitaminom spadaju jaja, govedina, ćuretina, losos i druge namirnice životinjskog porekla.

Hrana bogata folatima
Takođe, niske vrednosti folata mogu doprineti anemiji. Da biste to sprečili, u ishranu uključite namirnice koje ih sadrže, poput špargli, pasulja, sočiva, citrusa, zelenog lisnatog povrća i jaja.

So
Slana hrana utiče na povećanje (niskog) krvnog pritiska. Međutim, važno je da sa upotrebom soli ne preterujete. Predlažem vam da započnete dan slanim doručkom umesto slatkim, i time pružite telu odgovarajući nivo natrijuma, minerala koji je sastavni deo soli. Uvek birajte nerafinisanu morsku ili nerafinisanu himalajsku so.

Kofein
Pića sa kofeinom mogu uticati na privremeno podizanje krvnog pritiska stimulišući kardiovaskularni sistem i ubrzavajući puls. Međutim, umesto kafe preporučujem vam da birate prirodne čajeve, koji takođe sadrže kofein, i to zeleni i crni čaj.

Kokosova voda
Kokosova voda je bogata elektrolitima i u mom radu sa klijentima se pokazala kao veoma efikasna podrška organizmu u periodima dana kada dođe do naglog pada krvnog pritiska. Može se kupiti u DM-u, ili drugim bolje snabdevenim

Saveti kako da sprečite pojavu niskog pritiska
Pre svega, postepeno menjajte ishranu. Uključite namirnice koje pozitivno utiču na krvni pritisak. Ako sumnjate da imate anemiju, obavezno se obratite lekaru radi testiranja kako biste odredili vrstu anemije i najbolje mogućnosti lečenja.

Evo još nekoliko promena koje možete da uvedete u ishranu da biste prirodno povisili krvni pritisak:

Jedite češće, a manje obroke
Veliki obroci mogu prouzrokovati dramatičniji pad krvnog pritiska, jer je telu potreban veći napor da svari veću količinu hrane.

Ograničite unos alkohola
Kao što smo već napomenuli, dehidratacija snižava krvni pritisak. Zato je važno da vodite računa o unosu tečnosti, ali i da ograničite unos alkohola jer alkoholna pića uzrokuju dehidrataciju.

Osim što možete da stabilizujete krvni pritisak promenom načina ishrane, to ćete učiniti promenom još nekih životnih navika:
– Ako vežbate na otvorenom po ekstremnoj vrućini, pravite česte pauze i obavezno povećajte unos vode.
– Ne zadržavajte se dugo u saunama, hidromasažnim kadama i parnim kupatilima, jer ovi tretmani mogu prouzrokovati dehidrataciju, a time i pad krvnog pritiska.
– Polako menjajte položaje tela. Npr. nemojte naglo ustajati.
– Nosite terapijske kompresivne čarape koje pomažu krvi da se kreće nazad prema gore od nogu i stopala. Možete ih kupiti u svim bolje opremljenim apotekama.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

podizanje krvnog pritiska, klub zdravih navika, kzn, podizanje krvnog pritiska klub zdravih navika, podizanje krvnog pritiska kzn, problem niskog krvnog pritiska, visok pritisak, nizak pritisak, visok krvni pritisak, nizak krvni pritisak, hrana za podizanje krvnog priska, hrana za podizanje pitiska, hrana koja utiče na visok pritisak, hrana koja utiče na nizak pritisak, zdravlje, saveti, stručni saveti, nutricionista, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *