Detoksikacija posle praznika

Ukoliko ste tokom praznika organizam opteretili kaloričnom hranom punom industrijskog šećera i brojnih aditiva, te niste dovoljno spavali i odmarali, potrebna vam je detoksikacija posle praznika. Čak i ukoliko niste odstupili od zdravih navika primenite ovih 5 saveta, jer ćete time dodatno unaprediti zdravlje.

Telo ima ugrađen sistem detoksikacije koji počinje u jetri, a naš je zadatak da ga pokrenemo pravilnim izborima u ishrani i zdravim životnim navikama.

Prevelika količina štetnih materija u organizmu usporava mehanizam detoksikacije u jetri, a određene hemikalije mogu ostati aktivne duže nego što želimo ili nego što to naši sistemi mogu podneti.

Ključ se krije u pronalaženju načina kako da poboljšamo sposobnost mehanizama detoksikacije u organizmu, te se rešimo štetnih materija, istovremeno smanjujući izlaganje organizma toksinima.

Detoksikacija posle praznika u 5 koraka:

1. Vratite se balansiranoj ishrani bogatoj nutrijentima
Ukoliko ste tokom praznika konzumirali tešku i kaloričnu hranu, naročito razne poslastice pune šećera, vreme je da se vratite na pravi put. Iz ishrane izbacite sve industrijski prerađene namirnice, te se okrenite 100% prirodnoj hrani, kao što su povrće, voće, mahunarke, koštunjavi plodovi, bezglutenske žitarice, te organsko meso i jaja. Osim toga izbacite gluten i sve mlečne proizvode životinjskog porekla, te umesto njih konzumirajte biljne varijante, poput nezaslađenog bademovog, kokosovog ili pirinčanog mleka. Takođe veoma je važno da u što više obroka uključite zeleno lisnato povrće kako biste alkalizovali organizam i povećali nivo energije.

2. Budite fizički aktivni
Detoksikacija posle praznika podrazumeva i fizičku aktivnost, budući da su vežbanje, trčanje i šetnja načini koji takođe podstiču prirodan proces detoksikacije tela. Vežbanjem ćete pokrenuti i ubrzati metabolizam, ali i popraviti raspoloženje.

3. Ne zaboravite na vodu
Voda podstiče prirodan proces detoksikacije. Dakle, da biste stimulisali izbacivanje svih loših materija iz tela potrebno je da pijete mnogo vode, najmanje 8 čaša dnevno. Za hidrataciju organizma dobri su i biljni čajevi u rinfuzi poput zelenog čaja, čaja od kamilice ili nane.

4. Spavajte dovoljno
Da bi organizam normalno funkcionisao potreban mu je odmor, a najbolji vid odmora je svakako san. Samo u odmornom organizmu prirodni procesi detoksikacije mogu neometano raditi. San regeneriše telo, jača imunitet, utiče na raspoloženje i umanjuje negativne posledice stresa. Potrebno je da spavate najmanje 7 – 8 sati tokom noći.

5. Tehnike suzbijanja stresa
Nađite način kako da rasteretite organizam od stresa. Šetnje, pravilna ishrana, hidratacija i druženje su od ključne važnosti. Takođe praktikujte neku od tehnika relaksacije organizma kao što su joga, meditacija i reiki. Sve ove metode utiču na smirivanje i ublažavanje simptoma stresa, što je potrebno kako biste podstakli prirodnu detoksikaciju tela.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

detoksikacija posle praznika, klub zdravih navika, kzn, detoksikacija posle praznika klub zdravih navika, detoksikacija posle praznika kzn, postraznična dektoksikacija, detoks, detox, detoks posle praznika, detoks nakon praznika, čišćenje organizma, saveti, Iceberg Salat Centar

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *