Da li se razlikuju vežbe za žene i muškarce?

Kada se radi o treningu, žene će se uvek više posvetiti kardio treningu i svakodnevnim vežbama za zadnjicu i stomak, dok su muškarci ti koji dižu tegove za grudi, ramena, ruke… I to je neko nepisano pravilo. Zbog toga se stiče utisak da postoji razlika između vežbi za muškarce i vežbi za žene, pa da će se npr. tako žene nabildovati ako rade vežbe za gornji deo tela.

A istina je da zapravo ne postoji takvo pravilo, jer i muškarci i žene imaju iste mišiće, samim tim i iste vežbe u zavisnosti od mišićne grupe koju treniraju. Razlika može biti u metodi treninga, obimu, intenzitetu i izboru opterećenja. Ali čučanj je čučanj i ne postoji ženski i muški čučanj.

U zavisnosti od trenutnog stanja i cilja, trening treba prilagoditi vežbaču, bez obzira na pol i trenirati telo kao celinu, te podjednako vežbati sve mišiće.

Žene će redovnim treningom svih mišića dobiti zategnuto i oblikovano telo, dok muškarci, s obzirom na hormonski status imaju predispoziciju da znatno uvećaju svoje mišiće.

Roler za trbušnjake

Zato, drage devojke, nemojte bežati od treninga sa opterećenjem. Da biste napredovale, svaki trening treba da bude izazovan. Ako radite vežbu za ruke sa bučicama od 1kg, slobodno uzmite veće. Radite vežbe u rasponu od 12-15 ponavljanja sa težinama koje možete maksimalno podići toliko puta. Ako možete 20+ puta, uzmite teže bučice da biste napredovale. I ponavljam, nećete se nabildovati, samo ćete istopiti masne naslage i dobiti lepe i „tonirane“ ruke.

Probajte.

Za klub zdravih navika: Janka Budimir – sertifikovani trener, nutricionista i fizioterapeut

Da li znate koliko je masti potrebno našem organizmu? Pročitajte ovde.

vežbe za žene i muškarce

2

2 komentara

  1. Redovno pratim tvoje clanke ovde, i secam se davnih dana da sam na vise mesta slusala da su tegovi do 3kg „zenski“ a od 4kg „muski“ ja ipak mislim da svako treba i moze da radi onako kako zeli. Ali vecina ljudi bas tako misli kako si ti ovde napisala-da postoje muske i zenske vezbe. To je isto kao i sa bojama npr, duzinom kose, i raznim drugim stvarima koje smo mi sami povezali tako kako jesmo. I upravo zato slabo radim ruke jer se plasim osuda iz okoline, tj islo bi mi na zivce komentarisanje tipa da to nije lepo za zene. Vecina ne shvata da je to nesto sto mi same zelimo za sebe i ne shvataju ulozen trud i ljubav u to sta zelimo da radimo, i mislim da bi trebalo podici svest o tome jer to nije nista lose, to je ipak vezbanje i pravilna ishrana, nesto sto je zdravo i dobro. Velik pozdrav za tebe i hvala ti na ovakvim tekstovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *