10 saveta kako smršati zdravo

Postoji nekoliko ključnih zdravstvenih problema koji vas mogu ometati u skidanju kilograma iako “sve radite kako treba”. Zbog toga je izuzetno važno da pre upuštanja u bilo kakve zdrave dijete za mršavljenje otkrijete kakvo je vaše trenutno zdravstveno stanje i kako smršati zdravo.

Da li ste proveravali da li imate problem sa ovim stanjima?

1. Poremećaj tiroidne žlezde
2. Sindrom propusnih creva
3. Adrenalni umor
4. Veći sadržaj toksina i teških metala u organizmu (unetih kroz hranu, piće, kozmetiku, životno okruženje)
5. Kandidu
6. Insulinsku rezistenciju

Ukoliko ste eliminisali sve navedene zdravstvene probleme, neophodno je da posložite prioritete u svom životu, i tako redovnu fizičku aktivnost postavite tik uz pravilnu i balansiranu ishranu.

Dakle, kako smršati zdravo bez dijete?

1. Pijte vodu
Glad se često meša sa dehidratacijom. Studije pokazuju da se oni koji piju dve čaše vode pre obroka osećaju punije i pojedu manje. Sve zdrave dijete za mršavljenje prvenstveno upotrebljavaju ovu tehniku.

2. Jedite ugljene hidrate: ALI PRAVE UGLJENE HIDRATE!
Zamenite rafinisane ugljene hidrate poput belog hleba, testenina, kifli i pereca sa složenim ugljenim hidratima iz voća, povrća, žitarica, oraha, semenki, mahunarki. Voće i povrće je bogato vlaknima koja usporavaju varenje i promovišu stabilan nivo šećera u krvi. Takođe su puni antioksidantima koji pomažu redukovanju zapaljenskih procesa u organizmu.

3. Izaberite zdrave masti
Postoji zabluda da treba u potpunosti eliminisati masti ukoliko želite da smršate. U stvarnosti, mi ne možemo živeti bez masti. Telo koristi masti dobijene kroz ishranu za energiju, zdravu kosu, kožu i nokte, apsorpciju vitamina i normalne svakodnevne telesne funkcije. Zdrave masti imaju mnoge zdravstvene koristi za naš organizam, kao što su zaštita od bolesti srca, kancera, Alchajmerove bolesti i depresije, kao i snižavanje krvnog pritiska i niži holesterol. Zdrave dijete za mršavljenje podrazumevaju unos zdravih masti. Izaberite izvore masti kao što su orašasti plodovi, semenke, riba, avokado, ekstra devičansko maslinovo ulje, masline, tofu, bademovo mleko koje će vam pomoći pri skidanju kilograma.

4. Odlučite se za nemasne proteine
Mnoge namirnice sadrže proteine, a najbogatiji izvori životinjskog porekla su meso, mlečni proizvodi, jaja, riba, dok su izvori biljnog porekla pasulji, leblebije, sočiva, koštunjavo voće i semenke. Kada birate proteine životinjskog porekla budite zainteresovani na koji način je životinja bila odgajana i čime je bila hranjena. U najzdravije izbore spadaju piletina, organski jogurt i organska jaja, a odličan izbor za vegetarijance i makrobiotičare su mahunarke, tofu, riba, tempeh, sejtan, koštunjavo voće, puter od kikirikija i badema, itd.

5. Jedite doručak
Studije pokazuju da je doručak direktno povezan sa skidanjem neželjenih kilograma. Kako smršati zdravo? Obavezno doručkujte! Kada propustimo naš prvi obrok često smo gladni sredinom jutra i najverovatnije počinjemo sa bezumnim grickanjem hrane koje se prvo uhvatimo, zatim sa prejedanjem, kao i unošenjem prekomernih kalorija. Pogledajte preukusne ideje za brz i zdrav doručak!

6. Jedite više namirnica koje nemaju etikete na sebi
Hrana koja nije prošla kroz proces proizvodnje i nema etikete na sebi je upravo najzdravija hrana. U ovu grupu spada sve što nam je priroda podarila: voće, povrće, mahunarke, koštunjavo voće, žitarice i drugo. Ova hrana ima potpuno drugačiju kalorijsku i nutritivnu vrednost od hrane koju prerađujemo da bismo dobili određene proizvode. Voće i povrće je sastavni deo svake zdrave dijete za mršavljenje.

7. Vežbajte telo i um
Vežbanje ima ogromne prednosti za vaš um i telo u pogledu smanjene kilograma, a to povećava vaše raspoloženje! Najbolji odgovor na vaša pitanja „kako smršati zdravo?“ je „trening“! Nastojte da budete aktivni najmanje 30 minuta svakog dana. I zapamtite – to ne mora da bude skupo! Isprobajte ove savete za početak: izađite iz autobusa jednu stanicu ranije. Idite stepenicama umesto liftom. Idite na trčanje ili u šetnje sa svojim psom. A za sjajne vežbe i kombinovane treninge koje vam je priredila sertifikovan trener Janka Budimir, pogledajte naš deo bloga posvećen fitnessu.

8. Spavajte minimum 7 sati noću
Istraživanja pokazuju da su oni koji spavaju pet sati ili manje teži za pet kilograma više od onih koji spavaju najmanje sedam sati. Nedostatak sna može dovesti do neefikasnog regulisanja telesne energetske ravnoteže, metabolizma i apetita. Zato se trudite da spavate 7-8 sati svake noći.

9. Naučite da kuvate
Kuvanje obroka kod kuće omogućava vam da kontrolišete veličinu porcija i kvalitet sastojaka, i to smanjuje unos natrijuma, masti i kalorija. Pokušajte da izbegnete prženje hrane, pre se odlučite za pečenje hrane, i jedite više neetiketiranu hranu (voće, povrće…) kako biste smanjili unos kalorija. Koristite bilje i začine kako biste smanjili unos soli. Pogledajte naše zdrave recepte i nedeljne jelovnike za inspiraciju.

10. Pratite šta jedete
Budite detektiv! Vodite dnevnik hrane koju unosite svakodnevno u svoje telo. Proveravajte etikete i izbegavajte sastojke kao što su šećer, veštački zaslađivači i duga “hemijska imena” koje je teško izgovoriti. Kada ste poslednji put videli listu sastojaka na stabljici brokolija?!

Ukoliko se pridržavate svih gore navedenih pravila, zdrave dijete za mršavljenje vam ne trebaju! Ono što vam treba je istrajnost i volja!

Za klub zdravih navika: Tatjana Popović, Totally Wellness

kako smršati zdravo-zdrave dijete za mršavljenje-ishrana-pravilna ishrana-zdrava ishrana-stučni saveti-dijeta-zdrava dijeta-prave namirnice-hranljive namirnice-iceberg salat centar-klub zdravih navika

10 saveta kako smršati zdravo je samo delić cele slike…Procitajte naš tekst o namirnicama koje jačaju imunološki sistem kako biste održavali zdravo telo puno energije!

2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *