10 namirnica za jačanje imuniteta

Hronični stres, nezdrava ishrana i loš kvalitet namirnica smanjuju i slabe funkcije imunološkog sistema što naposletku može uzrokovati manje ili veće poremećaje u organizmu.

Međutim, promena stila života, smanjenje telesne težine, fizička aktivnost, odmor, kao i podizanje otpornosti na svakodnevni stres mogu normalizovati i ojačati imunološki sistem. Postoje i brojne namirnice koje nam mogu pomoći u tome.

1. Umeboši šljive
Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima japanska umeboši šljiva pozitivno utiče na imunološki sistem. Neutrališe kiselost organizma i ublažava crevne probleme, uključujući i one uzrokovane mikroorganizmima. Budući da je izuzetno kisela i slana pojedite pola ploda, a drugi deo ostavite za sledeći dan. Nemojte bacati košticu kada iskoristite šljivu, već je sačuvajte i koristite u slučaju digestivnih tegoba, poput bola u želucu nakon obilnog obroka. Tada je potrebno da sisate košticu oko 20 minuta.

 2. Zeleni čaj
Neka zeleni čaj postane deo vaše svakodnevne rutine. On pomaže lakšem i bržem sagorevanju masti, bogat je antioksidansima koji jačaju imunološki sistem, poboljšava varenje i podstiče mršavljenje.

3. Zeleno povrće
Jedite zeleno povrće poput spanaća, kupusa, kelja i brokolija najmanje dva puta dnevno. Ova hrana najčešće nedostaje modernim režimima ishrane, a ubraja se među najdelotvornije prirodne namirnice za jačanje imunološkog sistema. Zeleno povrće obiluje vitaminima A, C, E i K, kao i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i drugih.

 4. Bujon od kostiju
Bujoni predstavljaju najbolji izvor kolagena, vrste proteina koja je neophodna za formiranje tkiva koji oblaže gastrointestinalni trakt. Kolagen jača i normalizuje stomačne tegobe. Kada se razloži, formira se u želatin koji pomaže u borbi sa alergijama. Želatin u bujonu sadrži dodatne aminokiseline koje imaju antiaging efekte i jačaju imunološki sistem.

 5. Probiotici
Probiotici su “dobre bakterije” koje poboljšavaju varenje nutrijenata, balansiranje i jačanje imunološkog sistema. Ukoliko se odlučite da uključite probiotsku hranu, sledeće namirnice su najbolji izbor: fermentisano povrće, kao što su kiseli kupus i ostale vrste turšija, kefir, koziji jogurt i kombuča (crni čaj poreklom iz Japana).

6. Pečurke
Razne vrste pečurki mogu pomoći organizmu u jačanju imunološkog sistema. Lekovite gljive kao što su shitake, reishi i maitake naročito su korisne. Mnoge od njih sadrže jedinjenja koja imaju antivirusna i antibakterijska svojstva i pomažu organizmu u odbrani od raznih infekcija i drugih organskih poremećaja.

 7. Sveže bilje i začini
Koristite sveže bilje i začine u kuvanju. Ove namirnice su veoma bogate antioksidansima koji utiču na jačanje imuniteta. Uključite sledeće bilje: majčina dušica, ruzmarin, peršunov list, origano, bosiljak, korijander, nana, a od začina kurkumu, cimet, kari, crvenu papriku, biber, kim, đumbir i drugo.

8. Beli luk
Alicin iz belog luka efikasan je u borbi sa virusima, gljivicama i parazitima. Ova začinska biljka sadrži više od 200 biološki aktivnih materija, smeštenih najviše u njegovoj lukovici. Obiluje eteričnim uljima, vitaminima A, B1, B2 i C, od minerala sadrži kalijum, gvožđe, sumpor, jod, kalcijum, fosfor i selen. Svi sastojci su veoma koncentrovani, tako da je lekovit i u malim količinama.

 9. Jabukovo sirće
Istraživanja pokazuju da jabukovo sirće poboljšava varenje, snižava krvni pritisak, normalizuje šećer u krvi, balansira pH vrednost i potpomaže korigovanje telesne težine. Koristite ga kao dresing, dodatak salatama i sosovima.

10. Ekstradevičansko maslinovo ulje
Maslinovo ulje predstavlja glavnu komponentu zvanično najzdravijeg režima na svetu – mediteranske ishrane. Zbog toga vam savetujem da uvedete ovaj prirodni lek za jačanje jetre, a time i imunološkog sistema. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, vitaminom E, sterolima i polifenolima.

Za klub zdravih navika: Tatjana Popović, Totally Wellness

Da li znate koje naminice greju naše telo? Obavezno pročitajte šta treba da jedete ove zime!

10 namirnica za jačanje imuniteta

2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *