Voće zimi je neizostavno

Iako je, u toplim mesecima, mnogo veći izbor sezonskog, voće zimi takođe ne bi trebalo izostaviti iz ishrane, jer je neophodno za zdravlje i vitalnost celokupnog organizma. Sadrži veliku količinu vitamina i minerala, organskih kiselina i mnogih drugih korisnih sastojaka poput pektina i antocijana. Preporuka je da vašu trpezu krasi voće zimi, upravo koliko i u toplim danima.

Budući da se, osim od vode, u najvećoj meri sastoji i od ugljenih hidrata, naročito voćnih šećera glukoze i fruktoze, postoji dilema koliko voća dnevno je dozvoljeno.

Pre svega, važno je znati da se prirodni šećeri drugačije metabolišu u organizmu za razliku od industrijski proizvedenih, jer voće, osim šećera, sadrži i veliku količinu biljnih vlakana koja usporavaju njegovu apsorpciju.

Trudite se da češće jedete voće niskog glikemijskog indeksa. Naime, glikemijski indeks (GI) je broj koji odražava intenzitet lučenja insulina nakon unošenja neke namirnice. Nakon što pojedete voćku visokog GI doći će do naglog porasta šećera u krvi, a kao rezultat toga pankreas počinje da luči hormon insulin, koji omogućava ulazak glukoze unutar ćelije. Nakon određenog vremena može se dogoditi da se pankreas, kao i svaka druga žlezda, iscrpi, što naposletku može da dovede do poremećaja lučenja insulina i posledičnog razvoja dijabetesa.

Prema brojnim preporukama, voće bi trebalo jesti na prazan stomak ili između obroka, budući da se u to vreme varenje odvija prilično brzo. Međutim, jesti voće odmah nakon obroka nije dobra ideja. Potrebno je da od obroka prođe najmanje 30 minuta. Ako imate dijabetes ili tegobe s probavom, voće bi trebalo da jedete sat vremena pre jela, ili dva nakon jela.

Ljudi koji imaju poteškoće u korigovanju telesne težine treba da isključe konzumiranje voća u drugom delu dana, nakon ručka. To će pomoći telu da umesto šećera, iskoristi masne naslage za proizvodnju energije.

Voće nikada nemojte u potpunosti izbaciti iz jelovnika, već budite umereni – jedite jednu do dve voćke dnevno. Čak i u ovim hladnim danima zasladite se nekim od ovih plodova. Voće zimi je neizostavno na meniju, te u nastavku preporučujemo:

Jabuka
Obiluje mnogobrojnim vitaminima i mineralima koji stimulišu imunološki sistem. Sadrži i brojne druge korisne materije poput limunske i mravlje kiseline, ali i pektina koji efikasno apsorbuje vodu i toksične materije u crevima. Olakšava probavu, reguliše nivo šećera u krvi, te sprečava razvoj srčanih bolesti.

Narandža
Sadrži veliku količinu voćnih šećera, ali i C vitamina, koji potpomaže njihovo sagorevanje, ali i apsorpciju gvožđa. Osim toga, narandža je bogata vitminima A, B i E, kao i brojnim mineralima, poput kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Pomaže neutralizaciji slobodnih radikala, pojačava odbrambeni sistem organizma, stimuliše rad creva, te snižava nivo lošeg holesterola u krvi.

Grejpfrut
Ova voćka kiselkasto-slatkasto-gorkastog ukusa zahvaljujući velikoj količini vode ubrzava metabolizam, a time i sagorevanje masti. Izuzetan je izvor vitamina A i C, biljnih vlakana, te različitih minerala poput natrijuma i kalijuma. Pomaže u borbi protiv prehlade, a dokazano je da sprečava pojavu pojedinih vrsta kancera i srčanih bolesti.

Mandarina
Idelana je za jačanje imuniteta u hladnim danima. Izuzetno je bogata vitaminom C, čak dvostruko više od narandže. Zahvaljujući činjenici da sadrži i 87 odsto vode odlična je za korigovanje telesne težine, a efikasno snižava i holesterol.

Kivi
Veoma lekovita niskokalorijska voćka. Obiluje vitaminima A, C i E, te brojinim antioksidansima, kao i kalijumom. Budući da sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana utiče na snižavanje nivoa holesterola. Osim toga, vlakna eliminišu i toksine iz debelog creva, te pomažu u održavanju ravnoteže dobrih i loših bakterija u crevima.

Nar
Jestivi delovi ove voćke su sok i seme. Plod nara bogat je brojinim korisnim materijama, među kojima se posebno izdvajaju vitamini C, A, E i B5, kao i minerali kalijum i gvožđe. Sadrži i veliku količinu antioksidanasa, a crvenu boju dobija od antocijanina i tanina.

Brusnica
Ovo kiselkata bobičasta voćka poseduje izuzetna lekovita svojstva. Njeni plodovi bogati su različitim mineralima kao što je kalijum, vitaminima poput A i C, te biljnim vlaknima. Smatra se prirodnim antibiotikom, a poznata su i njena antikancerogena svojstva.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

voće zimi, klub zdravih navika, kzn, voće zimi klub zdravih navika, voće zimi kzn, zimsko voće, zimski meni, zimska hrana, zimska ishrana, voćni meni, voće tokom zime, unos voća zimi, detoks voćem, voćni detoks, voće, osvežavajuće voće, saveti, Iceberg Salat Centar

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *