Prekomerno znojenje- Hiperhidroza

Da li možda vi ili vama neko blizak ima problem sa prekomernim znojenjem? Prekomerno znojenje ili hiperhidroza je neprijatno stanje tokom kojeg dolazi do učestalog lučenja znoja u većim količinama nego što je potrebno i uobičajeno. Prekomerno znojenje nije bolest ali predstavlja sociološki problem. Osobe sa hiperhidrozom izbegavaju kontakte sa drugim osobama, polako se povlače u sebe, postaju nesigurne, otuđujući se od društva.

Šta je prekomerno znojenje (hiperhidroza)?
Ljudsko telo poseduje oko četiri miliona znojnih žlezda (lat. glandula sudoriferae), koje regulišu termoregulaciju tela, kao i eliminisanje produkata metabolizma. One su raspoređene po čitavom organizmu i pod snažnim su emotivnim, termičkim i nervnim uticajima. Međutim, kod prekomernog znojenja dolazi do aktivacije znojnih žlezda nezavisno od termoregulacije ili emotivnog uticaja.

Postoje 2 vrste hiperhidroze:
– Primarna ili idiopatska hiperhidroza kada prekomerno znojenje nije izazvano nikakvim drugim oboljenjem
– Sekundarna hiperhidroza kada se pojačano znojenje javlja pod uticajem infekcije, neuroloških ili endokrinih bolesti, sistemskih bolesti vezivnog tkiva, malignih bolesti ili povreda kičmenog stuba

Preterano znojenje mogu pogoršati različiti hemijski agensi koje unosimo putem hrane (začinjena hrana, kafa, alkohol…), ali i pojedini lekovi. U oba slučaja prekomerno znojenje obično prestaje nakon prestanka njihovog unošenja u organizam.

Kada je reč o primarnoj hiperhidrozi, ona se javlja u 2 oblika:
– Fokalna hiperhidroza je pojačano znojenje koje zahvata određene delove tela (pazuh, dlanove, tabane, lice…)
– Generalizovane hiperhidroze predstavlja prekomerno znojenje po celom telu

Hiperhidroza je genetski determinisana što znači da je nasledna i ukoliko je ima jedan od roditelja, verovatnoća da će se pojaviti kod deteta je oko 25%.

Kako se leči prekomerno znojenje (hiperhidroza)?
Prekomerno znojenje se javlja kod oko 3% populacije i nije opasno po zdravlje,  osim ukoliko se ne posumnja da ga je izazvalo neko oboljenje. Ako se sumnja da je u pitanju sekundarna hiperhidroza, odnosno da je neko oboljenje uzrok preteranog znojenja potrebno je sprovesti detaljno ispitivanje.

U slučaju da se utvrdi da se radi o primarnoj hiperhidrozi, sprovode se procedure koje dovode do smanjenja količine znojenja. Ima više načina za lečenje preteranog znojenja, a kao efikasan način dokazao se tretman botulin toksinom (Botoksom) koji blokira nerve koji aktiviraju znojne žlezde, te se na taj način sprečava prekomerno lučenje znoja.

Sama procedura je konforna, bezbedna i delotvorna. Nakon pregleda lekara koji utvrđuje poreklo preteranog znojenja, stavlja se lokalni anestetik, nakon čega se čisti polje i ubrizgava Botoks po šemi.

Nakon procedure lečenja hiperhidroze pomoću botoksa, život se normalno nastavlja. Bitno je samo da se tokom prva 24 časa ne koristi dezodorans.

Efekat lečenja traje od 6-8 meseci.

Za Klub zdravih navika: Dr. Tijana Jovanović

Za više informacija i konsultacije kontaktirati: 063 836 74 17

2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *