5 koraka za avanturu „pronađi posao“

JA SAM NEDA MIRKOVIĆ, DIPLOMIRANI PSIHOLOG I DUGOGODIŠNJI HR KONSULTANT.

MOJE ZNANJE PROISTEKLO JE IZ RADA U VELIKIM, MODERNIM KOMPANIJAMA NA PROCESIMA SELEKCIJE KADROVA, TAKO DA ŽELIM DA VAM DAM SMERNICE I PUTOKAZE DA VAM OLAKŠAM TRAŽENJE POSLA I OHRABRIM DA ISTRAJETE U TOM PROCESU

Vreme je novogodišnjih praznika i zaokreta u karijeri, idealan trenutak da se pokrenemo i usmerimo energiju koju Nova godina donosi, na neke nove poslovne izazove.

Želim kroz ovaj tekst da vas upoznam sa koracima koji svakog od nas čekaju kad odluči da krene u potragu za novim poslom i da se što bolje pripremi za intervju za posao.

Korak 1. Informišite se kako procesi danas izgledaju.

S obzirom na to da je traženje posla postalo pravi posao, koji podrazumeva aktivan rad, svaki dan na ovom polju, organizujte vreme spram toga. Gledajte oglase, konkurišite, tražite zanimljive kompanije i šaljite im CV preko kompanijskog sajta, raspitujte se ko koga gde poznaje, ko gde može da vas preporuči…

Ukratko: konkurišite na one poslove za koje odgovarate po traženim kriterijumima: stručna sprema, prethodno iskustvo, stečene veštine i znanja

Korak 2. Prilagodite malo vaš CV za konkursu za konkretan posao, tako da bude u potpunosti to što se traži. Takođe, napišite motivaciono pismo koje će vas izdvojiti u odnosu na druge kandidate. Proverite da li su ovi dokumenti skroz korektni, da ne fali ime i prezime i sl. Dešava se. Potom prekontrolišite još jednom, da nema slovnih grešaka, da li je CV dobro formatiran i sl. Mora da bude pod konac i tačka.

Korak 3. Ako nemate LinkedIn profil, obavezno ga napravite, mora da bude profesionalan i u skladu sa CV-em. Ovo se posebno odnosu na aplikante koji konkurišu u IT kompanije ili strane kompanije.

Korak 4. Priprema za intervju za posao. Danas na internetu ima toliko saveta i smernica na ovu temu, da lako možete da nađete ključna pitanja i spremite svoje dobre odgovore.

Ako treba da izdvojim 3 najvažnija zahteva kada je u pitanju intervju za posao, oni bi bili:
1. Da sebe ukratko predstavite u minut-dva, ključne stvari o vama.
2. Da navedete ključna zaduženja na prethodnim poslovima i vaše doprinose poslu, rezultate koje ste ostvarili, najveće uspehe i sl.
3. Da sebe predstavite kao dobrog kandidata za konkretno radno mesto. Koje su vam jake strane i „super moći“.

Sve je to važnije od pitanja koliku platu očekujete, ali evo da izdvojimo i to pitanje kao jako bitno.

Korak 5. Pripremite se za intervju za posao kod konkretnog poslodavca. Pretražite po internetu ključne stvari o njemu, raspitajte se kod poznanika, možda neko ima više informacija o toj kompaniji.

Nađite najbolji odgovor na pitanje zašto biste baš vi idealan budući zaposleni baš kog tog poslodavca

To bi ukratko bili moji saveti, sažeto uputstvo, smernice, putokaz za lakše traženje posla.

Više informacija možete saznati na našoj stranici – https://www.sinapsa.co.rs/obuka-za-promenu-posla/

intervju za posao, lako pronaći posao

5

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *