Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće bi trebalo svakodnevno konzumirati jer ima veoma značajnu ulogu u jačanju imunološkog sistema, iako veoma često nedostaje modernim režimima ishrane.

Pored toga, baš ova vrsta povrća pomaže u detoksikaciji krvi, osnaživanju respiratornog sistema, utiče na lepši izgled kože, bolje varenje i brojne druge funkcije organizma.

Zeleno lisnato povrće
(
interesante činjenice)
Lisnato zeleno povrće spada u visokoalkalnu hranu, koja može biti korisna ljudima izloženim većim količinama zagađenja u urbanim sredinama. Alkalne minerale organizam koristi za neutralizaciju kiselih uslova nastalih pod uticajem spoljašnjih faktora.

Nutritivno, ovo povrće je veoma bogato kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, kalijumom, fosforom, cinkom i vitaminima A, C, E i K. Obiluje vlaknima, folnom kiselinom, hlorofilom i mnogim drugim mikroelementima. Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite organsko zeleno povrće, bolje je da jedete i neorgansko, nego da ga ne jedete uopšte. Opredelite se za onu vrstu koja je zdravstveno bezbedna i kupujte povrće na mestima gde ste sigurni da namirnice prolaze kontrolu kvaliteta.

Benefiti
-pročišćava krv;
-utiče na prevenciju raka;
-poboljšava cirkulaciju;
-jača imunološki sistem;
-obnavlja crevnu floru;
-podiže energiju;
-poboljšava rad jetre, žučne kese, kao i funkciju bubrega;
-umanjuje sluz u plućima.

Baza za smutije i sokove
Zeleno povrće poput baby spanaća, kelja, zelene salate, blitve, rukole i matovilca, često se koristi kao baza za smutije i sokove. Međutim, da bi se gvožđe iz zelenog lisnatog povrća apsorbovalo u organizmu, potrebno je da u smuti dodate voćku koja sadrži vitamin C, koji pomaže u njegovoj apsorpciji. Najčešći izbor je limunov sok.

Uvrstite zeleno lisnato povrće u svakodnevnu ishranu
Osim u smutijima i sokovima, zeleno lisnato povrće možete jesti uz gotovo svaki obrok. Dodajte ga u salate, ali i kao prilog uz meso ili ribu. Od različitih vrsta zelenog lisnatog povrća, kao što su rukola, blitva, kelj, zelena salata i spanać možete da pravite različite dresinge i umake. U mojoj knjizi ”Vodič za kupovinu hrane” potražite sedmodnevni jelovnik u kojem se, između ostalog, nalaze i recepti sa zelenim lisnatim povrćem.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Pogledajte ostale korisne savete ovde.

zeleno lisnato povrce, klub zdravih navika, kzn, zeleno lisnato povrce klub zdravih navika, zeleno lisnato povrce kzn, zelenis, jesenje povrce, vecera, vitamini, saveti, Iceberg Salat Centar

3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *