Vrste povrća koje utiču na poboljšanje probave

Uključivanje raznolikog povrća u ishranu odličan je način da poboljšate sposobnost tela da efikasno obrađuje hranljive sastojke. Izdvojićemo vrste povrća koje imaju veliki uticaj na rešavanje probavih problema.

Mnogobrojne vrste povrća, kao i voće, mahunarke i žitarice, sadrže biljna vlakna koja čiste creva, te pomažu da se štetne materije kreću kroz njih i naposletku izluče iz organizma. Ona sprečavaju zatvor, a takođe upijaju višak vode iz creva koja može uzrokovati dijareju.

Pozitivan efekat na digestivni trakt naročito imaju ove vrste povrća:

1. Artičoka
Osim biljnih vlakana artičoke sadrže i velike količine prebiotika i probiotika, koji pospešuju proizvodnju dobrih bakterija u crevima i time poboljšavaju probavu. Studije pokazuju da artičoke zapravo mogu pomoći u kontroli simptoma sindroma iritabilnog creva, uključujući bolove u stomaku, nadimanje i dijareju.

Artičoke možete da dodate u salate, potaže, ali i da ih poslužite kuvane kao prilog uz glavni obrok. Savetujemo da napravite umak od artičoka i indijskih oraha kako biste uneli dodatnu dozu biljnih vlakana.

2. Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće ne sadrži samo veliku količinu vitamina, minerala, fitonutrijenata i antioksidanasa, već i mnogo biljnih vlakana.

U pitanju su nerastvorljiva vlakna. Iako to zvuči kao da je ovo povrće teško svarljivo, zapravo pomaže crevima da potiskuju otpad kroz digestivni trakt iz tela.

Zeleno lisnato povrće je odličan sastojak za razne salate, a možete ga dodati u smutije, potaže, ali i kao prilog uz glavno jelo.

3. Bundeva
Sve vrste bundeve sadrže mnogo više rastvorljivih nego nerastvorljivih vlakana.

Ova vrsta vlakana se rastvara u vodi, što znači da vam bundeva u određenim količinama može pomoći da dijareju ili zatvor držite pod kontrolom.

Bundevu možete peći, pasirati u kašu poput pire krompira, te dodati u potaže i smutije.

4. Brokoli
Brokoli sadrži velike količine biljnih vlakana, podstiče stvaranje dobrih bakterija u crevima, te time pozitivno utiče na probavu.

Ljudi često imaju problem sa tolerisanjem teško svarljivog povrća poput brokolija u sirovom obliku. U toj formi može da uzrokuje nadimanje i gasove. Da biste to sprečili jednostavno ga kuvajte.

Jedite brokoli kuvan na pari ili pečen sa malo balzamiko sirćeta ili maslinovog ulja. Možete da napravite pirinač od brokolija, a i da ga dodate u potaže.

5. Celer
Budući da je bogat antioksidansima, antiinflamatornim hranljivim sastojcima i rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima celer je odlično povrće za bolju probavu.

Vrsta polisaharida (ili šećera) u celeru takođe može poboljšati sluznicu želuca i smanjiti rizik za razvoj čira na želucu. Osim toga celer se sastoji od oko 95% vode, zbog čega poboljšava hidrataciju organizma. Što više vode unosite, to se hrana bolje kreće kroz digestivni sistem.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

vrste povrća, klub zdravih navika, kzn, vrste povrća klub zdravih navika, vrste povrća kzn, povrće dobro za probavu, poboljšanje probave, povrće za bolju probavu, digestivni trakt, digestivni problemi, probavni problemi, saveti, strucni saveti, Iceberg Salat Centar

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *