Šta su digestivni enzimi, a šta digestivni likeri?

Ako ste naduti i imate gasove, te teško varite hranu, probavni odnosno digestivni enzimi i digestivni likeri vam mogu biti od pomoći. O tome šta su oni, možete pročitati u ovom blogu.

Digestivni enzimi
Naš organizam prirodno proizvodi digestivne enzime, koji se po strukturi svrstavaju u proteine. Njihov zadatak je da pomognu telu da razgradi hranu tako da ono apsorbuje hranljive materije iz nje. Efikasno razgrađivanje hrane takođe sprečava pojavu gasova, nadutosti, kao i drugih uobičajenih probavnih tegoba.

Ponekad, iz različitih razloga, kao što su stres, upale, sindrom propusnih creva i drugo, organizam ne uspeva da proizvede dovoljno digestivnih (probavnih) enzima. To dovodi do neefikasnog razgrađivanja hrane, te može da uzrokuje probavne smetnje, kao i nemogućnost apsorpcije hranljivih sastojaka. U tom slučaju, u dogovoru sa lekarom, možete da uvedete suplemente digestivnih enzima.

Suplementi digestivnih enzima
Suplementi digestivnih enzima sadrže jedan ili kombinaciju više probavnih enzima (izolovanih iz biljnih, životinjskih ili mikrobnih izvora), a njihov zadatak je da privremeno nadomeste nedostatak enzima, koji su potrebni za varenje hrane.

Različiti enzimi probavljaju različitu vrstu hrane. Zbog toga obavezno odaberite suplement koji sadrži enzim za razgradnju određenih namirnica, koje prirodno ne uspevate da svarite:
– Proteaza razgrađuje proteine na peptide i aminokiseline.
– Amilaza razgrađuje ugljene hidrate na jednostavne šećere.
– Lipaza razgrađuje masti i masne kiseline, te molekul glicerola.
– Alfa-galaktozidaza pomaže u razgradnji hrane sa visokim udelom biljnih vlakana poput povrća i mahunarki.
– Celulaza razgrađuje ćelijsku opnu biljne hrane poput određenog povrća, mahunarki i žitarica.

Digestivni likeri
Digestivni likeri podrazumevaju tečnost dobijenu iz gorkih biljaka, koju je potrebno naneti (prskati) na jezik pre obroka kako bi stimulisala organizam da stvori sopstvene probavne enzime.
Od trenutka kada dotaknu jezik, digestivni likeri stimulišu oslobađanje enzima kroz ceo digestivni trakt.
Likeri podržavaju naše telo da svari različite vrste hrane, time što podstiču organizam da izlučuje svoje probavne sokove i enzime, a ne preuzimaju njihov posao.

Za Klub zdravih navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Saznajte i zašto nam je potreban detoks.

enzimi, klub zdravih navika, kzn, enzimi klub zdravih navika, enzimi kzn, digestivni enzimi, digestivni likeri, metabolizam, organizam, zdrava ishrana, varenje, iceberg salat centar

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *