Prirodni laksativi za regulaciju probavnog sistema

Laksativi mogu ublažiti zatvor i pospešiti redovno pražnjenje creva. Pored standardnih koje možete nabaviti u apotekama, izdvajaju se i prirodni laksativi za regulaciju probavnog sistema.

Šta su laksativi i kako funkcionišu?

Laksativi su supstance koje ili omekšavaju stolicu ili podstiču rad creva. Često se koriste za lečenje konstipacije, stanja koje karakterišu retka, teška i ponekad bolna pražnjenja creva.

Vrste laksativa
(glavne kategorije)

1. Laksativi koji formiraju stolicu
Sastoje se od nerastvorljivih vlakana koji se kreću digestivnim traktom, te povećavaju zapreminu stolice i olakšavaju njen prolazak.

2. Emolijentni laksativi ili omekšivači stolice
Povećavaju količinu vode koju stolica apsorbuje kako bi bila mekša i lakša za prolazak.

3. Laksativi maziva
Oblažu površinu stolice i crevne sluznice kako bi zadržali vlagu, omekšavajući stolicu i olakšavajući njeno izlučivanje.

4. Laksativi osmotskog tipa
Pomažu debelom crevu da zadrži više vode, povećavajući učestalost pokreta creva.

5. Slani laksativi
Uuvlače vodu u tanko crevo kako bi podstakli rad creva.

6. Stimulativni laksativi
Ubrzavaju kretanje digestivnog sistema kako bi izazvali pražnjenje creva.

Iako laksativi bez recepta mogu biti od velike pomoći u ublažavanju konstipacije, prečesto korišćenje može prouzrokovati poremećaj elektrolita i promene u kiselo-baznoj ravnoteži, što može dovesti do oštećenja srca i bubrega.

S druge strane, postoje i prirodni laksativi. Oni su bezbednija alternativa proizvodima koji se prodaju bez recepta i prouzrokuju minimalne neželjene efekte.

Najčešći prirodni laksativi

1. Čia seme
Bogato je biljnim vlaknima koja predstavljaju odličan prirodni laksativ. Prvenstevno sadrže nerastvorljiva, te oko 3% rastvorljivih biljnih vlakana. Nerastvorljiva vlakna se kreću digestivnim traktom, te povećavaju zapreminu stolice, dok rastvorljiva vlakna upijaju vodu kako bi stvorili gel, koji može pomoći u omekšavanju stolice.
Studije pokazuju da povećanje unosa vlakana može povećati učestalost stolice i omekšati stolicu kako bi se olakšalo njeno izlučivanje.

2. Bobičasto voće
Poput jagoda, borovnica i kupina sadrži mnogo rastvorljivih i nerastvorljivih biljnih vlakana, što ga čini odličnim prirodnim laksativom.
Ženama se preporučuje 25 g, a muškarcima 38 g biljnih vlakana dnevno, kako bi povećali zapreminu stolice, te omogućili njeno lakše izlučivanje.
Rastvorljiva vlakna, poput onih u čia semenu, upijaju vodu u crevima da bi stvorili supstancu sličnu gelu koja pomaže omekšavanju stolice. Nerastvorljiva vlakna ne upijaju vodu, već se kreću kroz telo nerastvorena, povećavajući zapreminu stolice radi njenog lakšeg prolaska.

3. Mahunarke
Poput pasulja, leblebija, sočiva i graška, takođe sadrže mnogo vlakana. Osim toga, ako jedete mahunarke možete da povećate proizvodnju buterne kiseline u telu, vrste masnih kiselina kratkog lanca, koje mogu delovati kao prirodni laksativi. Studije pokazuju da buterna kiselina može da pomogne u lečenju konstipacije povećavanjem kretanja digestivnog trakta. Takođe deluje kao antiinflamatorno sredstvo za smanjenje crevnih upala koje mogu biti povezane sa nekim digestivnim poremećajima, poput Kronove bolesti.

4. Laneno seme
Pored omega 3 masnih kiselina i velike količine proteina, sadrži i različite druge hranljive sastojke koji ga čine zdravim dodatkom bilo kojoj ishrani. Takođe, bogato je rastvorljivim i nerastvorljivim biljnim vlaknima zahvaljujući kojima poseduje lakstivna svojstva.
Studija na životinjama iz 2015. godine pokazala je da je laneno ulje povećalo učestalost stolice kod zamorčića, te smanjilo pojavu dijareje do 84%.

5. Suve šljive
Verovatno su jedan od najpoznatijih prirodnih laksativa. Osim velike količine biljnih vlakana sadrže i vrstu šećernog alkohola poznatu kao sorbitol. Budući da se slabo apsorbuje, sorbitol deluje kao osmotski laksativ, koji pomaže debelom crevu da zadrži više vode, a tim unapređuje njegovu pokretljivost.

6. Zeleno lisnato povrće
Povrće poput spanaća i kelja može poboljšati rad digestivnog trakta na više različitih načina. Pre svega sadrži veliku količinu vitamina, minerala i biljnih vlakana, a relativno malo kalorija. Takođe bogato je magnezijumom koji predstavlja jedan od glavnih sastojaka mnogih laksativa, jer pomaže snabdevanje creva vodom kako se bi se omekšala stolica, te omogućilo njeno izlučivanje.
Neke studije su pokazale da bi nizak unos magnezijuma mogao biti povezan sa konstipacijom, pa je osiguravanje njegovog adekvatnog unosa veoma važno za regulisanje stolice.

7. Jabuke
Bogate biljnim vlaknima, od kojih se naročito izdvajaju rastvorljiva vlakna pektini koji imaju odlična lakstativna svojstva, predstavljaju jedan od najpoznatijih prirodnih laksativa.
Jedna studija pokazala je da pektini ubrzavaju kretanje debelog creva, te da deluju kao prebiotik povećavajući količinu korisnih bakterija u crevima što znatno unapređuje varenje.

8. Maslinovo ulje
Neki naučnici smatraju da konzumiranje maslinovog ulja može biti efikasano za ublažavanje zatvora. Naime, maslinovo ulje funkcioniše kao laksativ maziva, koji oblaže površinu stolice i crevne sluznice omekšavajući stolicu i olakšavajući njeno izlučivanje.

9. Psilijum
Oblik je vlakana iz ljuske semena indijske bokvice, koji ima laksativna svojstva.
Iako ga čine i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, zahvaljujući visokom sadržaju rastvorljivih vlakana posebno je efikasnan u ublažavanju zatvora. Rastvorljiva vlakna upijaju vodu u digestivnom taktu, te formiraju gel, koji može omekšati stolicu i olakšati njeno izlučivanje.
Psilijum se najčešće konzumira kao suplement u obliku praha ili ljuspica. Takođe je dostupan u kapsulama, granulama i kao tečni koncentrat.

10. Čaj od sene
Pravi se od biljke sene, koja se često koristi kao prirodni stimulativni laksativ i nalazi se u mnogim uobičajenim proizvodima koji se prodaju bez recepta. Zapravo, efekti sene na ublažavanje konstipacije pripisuju se sadržaju senozida u biljci. Senozidi su jedinjenja koja deluju ubrzavajući kretanje digestivnog sistema čime se podstiče rad creva. Takođe povećavaju apsorpciju tečnosti u debelom crevu što pomaže izlučivanje stolice.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

prirodni laksativi, klub zdravih navika, kzn, prirodni laksativi klub zdravih navika, prirodni laksativi kzn, 10 najcescih prirodnih laksativa, cia seme, bobicasto voce, mahunarke, laneno seme, suve sljive, zeleno lisnato povrce, jabuke, maslinovo ulje, psilijum, caj od sene, zatvor, praznjenje, saveti, Iceberg Salat Centar

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *