Prednosti konzumiranja salata

Iceberg Salat Centar je osnovan ’90-ih XX veka i od tada je lider u proizvodnji salata na teritoriji Srbije. Upravo je naziv kompanije i sinonim za najprodavaniju i najomiljeniju salatu u našoj zemlji. Zanimljivo je da Iceberg Salat Centar na godišnjem nivou proizvede i plasira oko 2.500.000 salata i sve one pronađu put do potrošača u svežem i prerađenom obliku. Verovaćemo ekspertima u svojoj oblasti i dozvoliti da nam predstave bitne prednosti konzumiranja salata.

Najpoznatije salate, pored iceberga, su: kristalka, lolo bionda i lolo rosa, a upravo su sve one i među salatama koje su najpopularnije u svetu.

Da li znate da salata na 100 g sadrži samo 17 cal?
Da li znate da je 95% salate voda?
Da li znate da deca mogu jesti salatu i pre navršene prve godine života?

prednosti, klub zdravih navika, kzn, prednosti klub zdravih navika, prednosti kzn, prednost salate, salata za dorucak, zelenis, predjelo, iceberg salat centar

Prednosti crvene salate!
Crvene salate se u Srbiji uglavnom prepoznaju kao dekorativne salate, što je nažalost pogrešno. Njihov hemijski sastav je neverovatno dobar, bogate su različitim antioksidansima (antocijanima, fenolima, vitaminima), što je njihova glavna prednost u odnosu na zelene salate. Treba ih konzumirati potpuno ravnopravno kao i zelene, ako ne i više.

Od kog uzrasta se salate koriste?
Salate se na dnevnom jelovniku dece mogu naći već pred prvu godinu života. Važno je istaći da su salate veoma preporučljive i za dijabetičare, jer imaju nizak glikemijski indeks i sadrže jako malo kalorija. Salate su pogodne u ishrani i zbog opšteg povoljnog uticaja na metabolizam kao i lipidni metabolizam, odnosa dobrog i lošeg holesterola, velike količine vitamina C, A, komleksa vitamina B, vitamina K, magnezujuma, kalijuma i gvožđa. Zbog velikog broja vlakana koje sadrži, salata obezbeđuje sitost, a zbog 95% vode koje sadrži list, obezbeđuje dobru hidrataciju organizma.

Na koje salate zbog nutritivnog sastava treba obratiti veću pažnju?
Lisnate salate su prve na toj listi (lola bionda, lola rosa i kristalka). Njihova nutritivna vrednost je najveća. Ne zaboravite na crvene salate i njihov sastav koji pruža bogatstvo antioksidativnim materijama koje povoljno utiču na imunitet, doprinose pravilnom radu srca, mišića, zaštiti nervnih ćelija i smanjuju rizik od zapaljenskih procesa. Zahavaljujući sekundarnim metabolitima koje sadrži (laktucin), salata pospešuje i obezbeđuje lakše uvođenje u san.

Kako se salate pravilno čuvaju?
Pre čuvanja u frižideru, preporučljivo je iseći koren, odvojiti listove, svaki oprati, a zatim osušiti ubrusom. Salata se zatim stavlja u kesu i čuva u zatvorenoj kesi. Ubrus se takođe može ostaviti u kesi, jer onda ima dvostruko dejstvo: sa jedne strane skuplja višak tečnosti, a sa druge obezbeđuje neophodnu vlagu. Prilikom čuvanja salate u kesama važno je istaći da su njeni listovi nežni i lako dolazi do oštećenja prilikom guranja ili sabijanja kesa. Važna napomena je da se salata ne čuva pored voća i povrća kao što su: kruške, jabuke i paradajz, jer oni oslobađaju etilen koji utiče na brže sazrevanje voća i povrća i mogu dovesti do bržeg propadanja listova salate.

Koliko treba da se plašimo pesticida, kada govorimo o salati?
Ako su ispoštovani svi agrotehnički zahtevi (pre svega se misli na karencu), pesticidi ne bi trebalo da utiču negativno na zdravlje ljudi. Karenca podrazumeva broj dana od poslednje primene pesticida do trenutka berbe. U ovom periodu primenjeni pesticidi se potpuno razgrade ili se razgrade do nivoa ispod maksimalno dozvoljene količine ostataka predviđenih pravilnikom.

Iceberg Salat Centar može da se pohvali da je u svoju proizvodnju uveo korišćenje biopesticida, koji u većini slučajeva nemaju karencu. Biopesticidi su preparati za zaštitu gajenih biljaka na bazi korisnih mikroorganizama, biljnih i životinjskih ekstrakata i minerala. Njihova primena nije štetna za životnu sredinu, ne ostavljaju rezidue i toksične materije u zemljištu i biljkama i brzo se razgrađuju. Iz kompanije se ističe da je primarni cilj da se svaki proizvod učini što kvalitetnijim i zdravstveno bezbednim.

Na koje salate iz sopstvene proizvodnje je Iceberg posebno ponosan?
To je svakako iceberg salata, po kojoj kompanija i nosi ime. U prvoj polovini ove godine proizvedeno je oko 200 tona ove salate, što je za naše podneblje velika količina. Druga po zastupljenosti je kristalka i stiče se utisak da je kod potrošača prepoznata kao jedna od najkvalitetnijih salata.

Iceberg Salat Centar je tokom svog postojanja prvi na našem tržištu potrošačima ponudio nove tipove salata kao što su: hrastov list, lole, salanove, kristalka sa ukusom iceberga.

Uz koju hranu se salata najbolje kombinuje?
Jedna od bitnih prednosti salata je što nemaju ograničenja po pitanju vremena i kombinacije sa drugim namirnicama. Može se jesti uz sve i bilo kada. Dobro se slaže i uz drugo povrće, uz meso, ribu, krompir. Preporučljiva je za sve obroke, zbog male količine kalorija. Još jedna važna prednost salate je da se ne obrađuje termički, tako da se sve njene hranljive materije (vitamini, minerali) maksimalno koriste pri konzumiranju. Ukoliko svakoga dana budete konzumirali salatu, uz 100 g unećete u organizam oko 150% vitamina K u odnosu na potrebnu dnevnu količinu.

Ispred Iceberg Salat Centra, o prednosti konzumiranja salata: dipl.inž.poljoprivede Milica Stojanović

Ugostila nas je Katarina Stojković, Veseli Zalogaji.

Mnogo drugih korisnih saveta možete potražiti ovde.

prednosti, klub zdravih navika, kzn, prednosti klub zdravih navika, prednosti kzn, prednost salate, salata za dorucak, zelenis, predjelo, iceberg salat centar

5

2 komentara

    1. Draga Sofija, tim stručnjaka i domaćina se trudio da ugosti sve naše čitatelje i prenese u carstvo salata. Drago nam je da nas pratite. Hvala na poverenju.
      Baš Klub Zdravih navika!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *