Šta to lako zaboravimo s jeseni, a ne bi trebalo?

Prošlo je dosta vremena od našeg druženja i mnogo se tema nakupilo u prethodnom periodu da ni sama ne znam odakle početi. Osim što mislim da bi trebalo od osnova jer novo godišnje doba i nova sezona druženja uvek nosi nove izazove. Podsetiću vas šta ne bi trebalo zaboraviti dolaskom jeseni a vrlo lako to činimo.

Čini se da uvek sa puno entuzijazma ulazimo u novu nedelju,  mesec,  sezonu ili godinu, a da sve to pod pritiskom obaveza i gužve lako splasne i promeni se već posle par dana. Ipak, kako u svemu mislim da je mnogo toga do nas,  za ovo sam sigurna – do nas je da ne zaboravimo ove stvari već u prvih par dana jeseni i da se svesno potrudimo da ih ispunimo.

1. Promena režima nege– svi volimo da čitamo o različitim kremama za dan ili noć i različite sezone ali koliko se puta zaista setimo da sa prvim hladnijim danima koži preventivno damo ono što joj treba? Uglavnom se setimo već kada osetimo da postoji neko zatezanje i problem. Zato je jedna od najboljih stvari upravo preventivna dopuna režima nege: serum za hidrataciju i ojačanje barijere kože, poput nekog dobrog sa hijaluronom, kao i pojačana nega maskicama za hidrataciju i ishranu kože. Ako se to još dodatno iskombinuje nekim bogatijim tečnim puderom kao dodatnim nivoom zaštite, nema greške.

2. Voće i povrće– iako obožavam voće, nisam oduševljena onim zimskim i može da se desi da prođe mnogo dana, a da ne pojedem nijednu voćku. Srećom što postoje ove Iceberg kesice već oprave salate inače pa je to deo 2 obroka dnevno, ali ako ste od onih koji zaborave na ove namirnice čim zahladni – nemojte. Posebno sada u ovoj godini kada nam je imunitet važniji nego ikad.

3. Rasčišćavanje ormana i svih budžaka po kući– jer nismo ni svesni koliko se toga skupi tokom leta kada smo svi pojačano napolju. Nekako se neprimetno u kuću uvuku neke suvišne stvari a smena sezona je idealna za izbacivanje svega, posebno kada su ormani i cipelarnici u pitanju. Ja sam uvela pravilo „3 gomile“, o čemu god da se radi: zadržavam kako jeste, zadržavam uz prepravke ili promenu lokacije ili upotrebe i prosleđujem/bacam. Trudim se da to uvek radim u dobrom raspoloženju, odmorna i bez preterane sentimentalnosti. Pustim muziku, skuvam kafu, i krenem bez milosti.

4. Vreme provedeno napolju– uglavnom smanjeno sa prvim zaista hladnim danima. Ranije sam,  kako vreme postane hladno, sve ređe išla u šetnju ili negde u prirodu. Uprkos hladnoći sam se osmelila da odem par puta i shvatila veliku prednost. Svež i hladan vazduh i malo smrzavanja samo doprinesu još većem uživanju uz topao čaj i ćebe kasnije.

5. Promene i uživanje u trenutku– ima ljudi koji obožavaju smene sezona i onih koje neke sezone nikako ne vole. Ja imam tu sreću da iz različitih razloga u svakoj uživam, a ono što mi dodatno povećava radost su neke sitne promene koje napravim pred svaku sezonu. Te promene se tiču svega po malo – suptilna ili manje suptilna promena boje kose i dužine, promena stila šminkanja, boja koje nosim, sitne promene u stanu koje ne koštaju više od par hiljada dinara. Nekoliko sitnih, a tako krupnih stvari koje promene energiju i ulepšaju sve. Ipak, ništa ne ulepša novu sezonu nego svesno uživanje u svim onim lepim promenama koje ona donosi i korišćenju najboljeg od svega što ona nudi.

Šta je vaš podsetnik sa dolaskom jeseni – šta ne bi trebalo da zaboravite, a u čemu da najviše uživate?

Za Lifestyle Kluba zdravih navika: Tamara Ćosić.

sta, klub zdravih navika, kan, sta klub zdravih navika, sta kzn, podsetnik, godisnja doba, jesen, jesenje navike, iceberg salat centar

39

4 komentara

  1. 1.stvar uvek zaboravim, 3.stvar jako zelim da uradim, ali nikako da se motivisem, a 5.stvar ne umem i nikad nisam, tako da bi mi tu dobrodosla pomoc.

    1. Draga Milice, možda je potrebno početi od početka, svakim novim izazovom i rešavanjem stavki po redu, ćete se otvarati i sami nesvesno ka novim promenama te vam pomoć oko poslednje neće biti potrebna.

    1. Draga Jelena, slažemo se da su prvi koraci najteži ali kada se prvi put pokrenemo, možda počnemo da uživamo u novim ritualima i promenimo navike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *