Ludilooo mozga

Drage mame, koliko često se osećate kao da ćete da „puknete“ od količine obaveza koje imate? Žurite na sve strane u nadi da ćete postići ono što želite ali je dan jednostavno prekratak da biste uklopile sve privatne i poslovne planove. Nemate minut slobodnog vremena i situacija vam deluje bezizlazna? I povrh svih tekućih problema, na kraju dana vas ni deca ne slušaju i prave lom? Razumljivo je da klinci traže pažnju i da su zahtevni ali je isto tako normalno da niste u stanju da im se posvetite jer ste premoreni. To je surova realnost moderne žene u 21 veku.

roditeljstvo-roditelji-porodica-zdravlje-navike-vrednosti-Iceberg Salat Centar

U trenucima premora, kada nas deca isteraju iz takta, javlja se nervoza i „ludilo“ u glavi koje nas u mnogim slučajevima onemogućava da ostanemo staložen roditelj. Reakcija koja se u takvim trenucima rađa zavisi od ličnosti i nivoa tolerancije koju posedujete. Mnogi se odlučuju za viku, kaznu, batine, razgovor, u suštini bilo šta što može da smiri sopstveni stres.

Maksim je bio veoma nevaljao danas, toliko da Marko i Marija nisu znali kako da postupe pa su to rešili na neuobičajeni način – vezali su ga za zid! Da..dobro ste pročitale! Shvatili su da je to jedini put ka tome da bude miran.

roditeljstvo-roditelji-porodica-zdravlje-navike-vrednosti-Iceberg Salat Centar

Naravnoo..to je bila jedna velika šala!

Mama Marija Maksimove izlive besa, neposlušnosti i vriske rešava tako što prvo smiri sebe pa onda dete. I u pravu je, zar ne? Vi ste roditelj, vi treba da držite glavnu reč, da budete autoritet, da delujete jaki kao stena i kada se tako ne osećate jer vas mališani gledaju kao uzor i oslonac. Ukoliko planete kada dete uradi ono što ne sme, onda će ono, znajući kakvu reakciju njegovo ponašanje izaziva kod vas, iznova praviti istu scenu kako bi pridobilo vašu pažnju.

Potrebno je dosta odricanja kada je roditeljstvo u pitanju, zato mama Marija deli par njenih saveta sa vama:

  1. Skratite dnevnu listu obaveza tako što ćete eliminisati one sitne koje vam nisu neophodne
  2. Spavajte dovoljno i jedite zdravo da biste imale optimalno energije za sve izazove
  3. Trudite se da zaboravite svakodnevni stres i probleme dok ste sa mališanima
  4. Ugasite telefone, tablete, televizore i vreme koje provodite sa decom posvetite isključivo njima
  5. Budite staloženi i stavite osmeh na lice jer će vas deca takvu pamtiti

Svaki dan je jedinstven jer vaše dete nikada neće imati isto godina koliko ima danas! Zato razmišljajte o vašim postupcima i pružite detinjstvo detetu kakvo zaista zaslužuje.

roditeljstvo-roditelji-porodica-zdravlje-navike-vrednosti-Iceberg Salat Centar

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *