Lake promene koje će učiniti vašu kožu lepšom

Mislim da nema oblasti u kojoj žene više greše nego kada je nega kože u pitanju i to, naravno, iz najbolje namere i želje da ona bude zaista negovana i lepa.

Ta greška se uglavnom sastoji od previše brige – previše proizvoda, previše nege, previše čišćenja ali i pogrešnih proizvoda koji se kupe jer ih neko koristi čak i ako nisu idealni za tu kožu.

Često u toj borbi žene potroše i previše novca eksperimentišući, iako ja uvek verujem da je najbolje u toj oblasti konsultovati stručnjaka i sve učiniti maksimalno jednostavnim jer je često istina da je manje zapravo više.

Ovo su neke JEDNOSTAVNE I BESPLATNE stvari koje će učiniti kožu lepšom bez sumnje, a koje sam shvatila NA LIČNOM PRIMERU:

1. POJEDNOSTAVITE NEGU – umesto 101. koraka i komplikovanih slojeva, držite se jednostavne rutine: čišćenje, tonik/losion/aktivni kiseonik, krema. Ako ste 30+ dodajte tome i serum, posebno uveče. Svako preterivanje sa brojem proizvoda, građenjem proizvoda i 10 koraka samo smanjuje mogućnost da ćete biti dosledni i opterećuje kožu.

2. NE ČISTITE LICE AGRESIVNO – ovde mnogo žena greši posebno kada imaju problem sa aknama i smatraju da moraju da peru lice 5x agresivnije i stalno skidaju površinski sloj dok se na kraju ne naruši prirodna barijera i PH kože i problem postane veći. Skinite šminku mlekom ili losionom uveče, umijte se gelom i uradite redovnu rutinu nege. Ujutru najčešće nema potrebe za agresivnim čišćenjem, dovoljno je umivanje i malo tonika/losiona/aktivnog kiseonika – šta god da koristite i redovna krema. Što više čuvate zaštitnu barijeru kože, to je ona otpornija (samo ne brkajte ovo sa redovnim i potrebnim pilingom koji uklanja mrtve ćelije kada je to potrebno).

3. BRIŠITE LICE UBRUSOM, posebno kada imate problematičnu kožu – bez agresivnog trljanja, samo upijte višak vode. Ovo je najhigijenskiji način, da možete skroz biti bez brige ili zatrpani peškirima ako ih bacate posle svakog brisanja. Dodajte ovome i zamenu jastučnice jednom u 3 dana i primetićete razliku.

4. RADITE PILING REDOVNO, ALI ONAKO KAKO JE VAŠOJ KOŽI POTREBNO – ne radite kako pročitate da tuđoj koži treba, nego kako vidite da vašoj koži prija. Mnogo faktora utiče na to, od tipa kože do vrste nege koju koristite – ali neosporno je da je piling izuzetno blagotvoran ako se koristi kako treba, ali može bit ii nezgodan ako se pretera. Uvek birajte blaži pa radije ponovite nego da napravite štetu preagresivnim, a nakon njega nahranite kožu adekvatno maskom za vaše potrebe.

5. OSLUŠKUJTE POTREBE KOŽE – i ovo je možda najbolji savet koji sam sama sebi dala – jer koža nije ista svakog dana u mesecu i nekada joj isti režim ne prija. Primetićete da je nekim danima malo masnija – ubacite i čišćenje penom ujutru ili prosto taj dan preskočite kremu uveče, a kad primetite da je suvlja, dodajte više seruma, masku ili dodatni sloj kreme, a smanjite gelove za umivanje na minimum. Identična rutina tokom celog meseca ume da napravi mini disbalans koji preraste u veći ako ste tome skloni – zato slušajte svoju kožu!

6. URADITE MASAŽU LICA SAMOSTALNO I ISKORISTITE MOĆ LEDA – posebno kada se osetite da vam lice “visi”. Uradite laganu masažu kružnim pokretima ka periferiji lica i ka gore kao i kratkim brzim pokretima kao da podižete obraze, i ištipkajte obrve ka spolja od korena nosa. Za kraj samo pređite kockicom leda preko čitavog lica za instant osveženje, jedrinu i svežiji izgled (posebno ako imate problem sa oticanjem lica).

7. ISKORISTITE JEDNO SLOBODNO POPODNE ILI DAN DA BUDETE BEZ ŠMINKE i to nakon što ste uradili čitavu rutinu nedeljnu – piling, maska, masažica i nega, tek da pustite kožu da odmara, upije sve hranljive sastojke i diše. Ovakve dane posebno volim kada mi je koža lica svakako mirna ali želim da joj dam extra negu pa uživam u tom blistavom efektu i činjenici da uveče kada budem umorna ne moram da skidam šminku. Potpuno NASUPROT OVOME, AKO IMATE PROBLEMATIČNU KOŽU koju činite još gorom “kopanjem” samostalnim – budite našminkani od jutra do mraka kako biste se sprečili da dirate lice. Ustanite, odmah zaštitite kožu puderom posle nege da ne padnete u iskušenje da kopate, a pošto su noći posebno rizične, sačekajte dok vam se ne prispava mnogo pa brzo skinite šminku u polu mraku – ovo je mene spašavalo kad sam imala problema sa kožom jer sam tek posle 10ak dana shvatila koliko od njih ja sama pravim.

Nega kože nikad nije samo u proizvodima već u skupu faktora – od unutrašnje brige o sebi i dobrog menadžmenta stresa, spavanja do rutine i malih stvari koje radimo svakodnevno. Ove sitne promene koje vas ne koštaju ništa značajno menjaju izgled kože, a tada su kvalitetni proizvodi samo bonus.

Zapamtite – manje je više i kad je nega u pitanju!

Za Klub zdravih navika: Tamara Ćosić, Lepa svaki dan

Da li ste pogledali Tamarin video o upotrebi proizvoda iz kuhinje za negu?

Lake promene koje će učiniti vašu kožu lepšom

20

2 komentara

  1. I dodala bih doooosta vode na dnevnom nivou, litar i po barem, ako nemate naviku da pijete vodu pijte na silu i brzo ce preci u naviku, mozda jedna od najefikasnijih i najjednostavnijih stvari kada je koza u pitanju

    1. Slazem se sa vama u potpunosti! Voda je neophodna za funkcionisanje kompletnog organizma, a nedovoljna količina odražava se nepovoljno na našoj koži. Pozdrav,
      Tamara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *