Inspiracija za jesenje promene

Kako krene da se menja vreme i kako osetim da je leto na izmaku, tako mi se gotovo svake godine javi onaj osećaj “jooj nisam dovoljno iskoristila te letnje atmosfere i svega što leto pruža”. Nisam dovoljno često ustajala u 6h ujutru jer je jutro tako prelepo leti, nisam u dovoljno večernjih šetnji i izlazaka bila, nisam dovoljno vremena provela na moru, dovoljno lubenice jela…

I nećemo se lagati, slično mi se desi i kada zima prolazi jer sam od onih koji stalno žele da nešto unaprede i iskoriste bolje i urade više, a to nekad učini da ne budete prisutni u trenutku i da možda nedovoljno uživate u nekim stvarima koje su naizgled obične.

Desi se čak i kad ste, kao ja , svesni toga i trudite se da svesno obratite pažnju, jer čim se malo zaboravite i krenete da jurcate za obavezama, neke stvari izmaknu!

E zato, dok kucam ovaj tekst poslednjeg dana leta, sa nekom tugom što nisam “iskoristila više, bolje…” i srećom što je nova sezona tu i mogu da utičem DA JE ISKORISTIM MAKSIMALNO, delim sa vama nekoliko obećanja sebi koja su mi se danas spontano javila kao želje za novu sezonu, jer ko zna – možda nekog od vas inspirišem:

1. Posmatraću promenu sezone, ali zaista – trudiću se da obratim pažnju na one male dnevne promene: lišće koje sve više opada pa pravi onaj šuškavi zvuk pod nogama i boji tlo u šarene boje, sve hladniju temperaturu koja čini spavanje noću mnogo prijatnijim, a ujutru razbuđuje, nove ukuse koje jesen nosi.

2. Iskoristiću jesen za zaokret u stilu života – zdraviju ishranu, više kvalitetnog odmora, vraćanje treninzima posle duge pauze, unapređenje jutarnjih i večernjih rutina. Ima ona fora koja kaže: “ Sezona mršavljenja do leta je zatvorena, sezona mršavljenja do Nove godine može da počne” Iako su mišljenja različita, meni je jesen uvek nekako bila idealna za to jer je manje stvari koje nas mame samom činjenicom što se vraćamo poslu i takvim aktivnostima više. Iskoristiću prve jesenje dane za svakodnevne duge i brze šetnje, vežbanje kod kuće (za početak) i pravilan ritam obroka i odmora koji sam tokom leta potpuno poremetila.

3. Napraviću male promene i adaptaciju u enterijeru i organizaciji stana tek da podstaknem tu jesenju ušuškanu atmosferu – neko novo ćebence, jastuci, mirišljave sveće, mala promena rasporeda nekih stvari tek da mi više budu na ruku, što će smanjiti haos u stanu i napokon ću rešiti neke stvari koje odlažem – sređivanje računa i dokumenata.

4. Pozabaviću se nekim stilskim, beauty promenama – jer sam se uželela nečeg novog. Dugo vremena sam te stvari poput shopping-a i uklapanja detalja odlagala jer iziskuju mnogo vremena kada vam zaista treba sve, i to vremena koje mi je bilo potrebno za drage ljude ili malo odmora, ali sad ću napraviti svesni napor za to. Odvojiću par dana za planiranje, organizaciju stvari da zaista vidim šta mi fali i plansku kupovinu kako bi hove sezone jesen/zima imala inspiraciju za eksperimentisanje. Deliću sa vama proces na mom YT kanalu svakako. Vuče me i neka beauty promena, poput promene boje ili dužine kose, ali mislim da će ona morati da sačeka osim ako ne planiram da je uradim sama jer mi frizer ne da. Ali vas podržavam da je napravite jer ništa ne ispiriše kao promena – onda deluje lančano. Promenite frizuru, to za sobom povuče i promenu kombinacija garderobe i nakita. Krenete da trenirate i pazite šta jedete i odmah ste inspirisani da unapredite još nešto u vizualnom smislu. Promene su sjajne, a ja ću se za početak bazirati na one oko kupovine garderobe i detalja in a vraćanje mojim nedeljnim izazovima da svakog dana nosim drugačiju šminku i frizuru jer to tako pokreće.

5. Odvojiću svesno i namenski vreme za čitanje, planiranje i neke isnpirativne stvari koje me pokreću – kreiranje vision boardova, DIY projekata, uređivanje nečeg, kreativne ideje za deljenje sa vama, dnevne obaveze koje, naizgled obične, inspirišu i čuvaju balans. Odvojiću vreme za stvari koje mi raduju dušu – bilo da su učenje o nečemu što volim, gledanje inspirativnih videa ili čitanje takvih knjiga ili samostalni rad. Ali sigurno i vi imate te neke stvari koje kada radite vreme prođe za čas, a vi se osećate osveženo. I još važnije – neću odlagati i izbegavati neke stvari za koje svesno pomislim kako me mrze i ne rade mi se iako u sebi znam da me inspirišu i kasnije učine da se osetim sjajno, poput odlaska na pijacu, pripreme i pranja namirnica za narednu nedelju.

I ovako napisano, deluje da ću mnogo toga morati da promenim i da zaista uložim napor za to, a istina je, iz ličnog iskustva kažem – jednom kada počnete i kada vas obuzme pozitivna energija promena, ne možete ni da se setite zašto ste ikad prestali da ih radite. Valjda da biste se toliko radovali opet kada počnete.

I ako imate neke ovakve ideje, nemojte da vas obeshrabri kada ih napišete i učini vam se da je to mnogo naporno. Potreban je svestan napor samo za prve dve stvari, prvih par dana, a onda kada uđete u pozitivnu spiralu i jedna dobra stvar povuče lančano drugu, treću, desetu – nezaustavljivi ste i ne samo to, nego imate ono samopouzdanje i radost nekoga ko zaista koristi sve svoje resurse.

Koje su vaše željene promene ove jeseni?

Za Klub zdravih navika: Tamara Ćosić, Lepa svaki dan

Da li ste pročitali Tamarine cake za lepši i atraktivniji izgled?

Inspiracija za jesenje promene

3

4 komentara

  1. Divnoćo jedna! Zaista si predivna osoba. Svaki put uz tebe pronađem novu inspiraciju, dobijem motivaciju da neke stvari promijenim u svom životu – koje će mi omogućiti da se osjećam ljepše, korisnije a samim tim i pozitivnije. 🙂

  2. Zapravo, vrlo slične. Vratićubse treningu i polako se uvoditi u zdraviju režim ishrane, zacrtala sam koje knjige treba da čitam, koliko blogova mesečno da pišem i još par stvari. Hvala Tamara na inspiraciji i motivaciji kao i uvek.
    P.S. srećno sa promenama ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *