Da li je zamrznuto povrće zdravo poput svežeg?

Ukoliko ste se ikada zapitali da li je zamrznuto povrće i voće manje zdravo od svežeg, odgovor potražite u ovom blogu. Osim toga, saznaćete i kako pravilno zamrznuti sveže plodove, te kako se koji od njih ponaša prilikom zamrzavanja.

Zamrzavanje hrane predstavlja koristan način da sprečite bacanje namirnica u trenutku kada one dostignu optimalnu tačku zrelosti i nutritivnog kvaliteta.

Pravilno zamrzavanje voća i povrća
U slučaju da odlučite da zamrznete sveže voće i povrće, važno je da ispratite proceduru pomoću koje ćete sačuvati važne nutrijente i nakon odmrzavanja moći da uživate u benefitima i ukusu ovih namirnica. Nadamo se da će vam uputstvo u nastavku olakšati ovaj proces.

Zamrznuto voće
Ukoliko se opredelite da sami zamrznete voće kod kuće, važno je da budete upoznati sa činjenicom da su vlaga i vazduh vaš neprijatelj u ovom procesu. Stoga, ispratite uputstvo koje sledi, kako biste uspešno skladištili voće koje ste namenili za čuvanje.

1.Temeljno operite i osušite voće
Ako voće ima koru, oljuštite je. Otklonite sve oštećene delove na voću. Ukoliko je voće veće od veličine jednog zalogaja, iseckajte ga na komade jednake veličine, po vašem izboru. Voće ponovo osušite ubrusom ili krpom. Potrudite se da uklonite što više vode.

2.Prebacite voće na poslužavnik obložen papirom za pečenje
Rasporedite voće u jedan sloj. Prekrijte ga samolepljivom folijom, prebacite poslužavnik u zamrzivač i zamrznite na nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga, izvadite poslužavnik iz zamrzivača. Pažljivo sklonite voće sa papira za pečenje i prebacite ga u kese za zamrzivač označene nalepnicama. Maksimalno istisnite vazduh iz kesa, pre nego što ih zatvorite. Na ovaj način voće možete čuvati do 6 meseci.

Karakteristike voća u slučaju zamrzavanja
– Jabuke: Slatke jabuke bolje zadržavaju ukus u zamrzivaču nego kisele. Oljuštite koru i isecite ih pre zamrzavanja; ako zamrzavate veliku količinu i želite da sprečite njihovo tamnjenje, natopite jabuke u rastvoru slane vode dok ih pripremate.
– Banane: Prvo ih oljuštite, a zatim isecite na kolutiće, pre zamrzavanja.
– Bobičasto voće: Operite kupine, borovnice, maline ili jagode, skinite peteljke ukoliko je potrebno, i temeljno osušite pre nego što ih zamrznete. Jagode su dobre i kada se iseckaju.
– Citrusi: Preporučujemo da kod citrusa zamrzavate samo njihov sok ili iseckane delove oljušćenog voća. Ukoliko se opredelite za zamrzavanje soka, iscedite ga i prebacite u kalup za led da se zamrzne.
– Kivi: Prvo ga oljuštite, a zatim isecite na kolutiće, pre zamrzavanja.
– Mango: Oljuštite i iseckajte mango pre zamrzavanja.
– Dinje i lubenice: Sve vrste dinja dobre su za zamrzavanje, dok lubenica nije.
– Ananas: Oljuštite i izvadite jezgro ananasa pre zamrzavanja. Ako je ananas naročito zreo, sačuvajte ostatak soka i zamrznite ga, takođe.
– Koštunjavo voće: Breskve i šljive oljuštite pre seckanja i zamrzavanja. Kajsije ne morate ljuštiti. Višnjama izvadite koštice pre zamrzavanja.

Zamrznuto povrće
Zamrznuto povrće možete kupiti u supermarketima, ali ukoliko se opredelite da sami zamrznete određene namirnice, u nastavku pročitajte koji proces treba da ispratite da biste sačuvali kvalitet sirovina.

1. Odaberite povrće
Ovo je najvažniji korak. Povrće mora da bude sveže i hrskavo. Truli i stari listovi mogu vam upropastiti sve što ste zamrznuli, utičući na drugačiji miris i ukus povrća nakon odmrzavanja. Iz tog razloga izaberite isključivo mlade, sveže zelene listove.

2. Operite povrće
Postavite cediljku u sudoperu i u njoj temeljno operite povrće namenjeno za zamrzavanje. Povrće se uvek pere hladnom vodom kako bi zadržalo svežinu.

3. Procedite i iseckajte povrće
Nakon što ste temeljno oprali svaki list, procedite ga, a potom prosušite ubrusima ili pamučnom krpom. Osušeno povrće postavite na dasku za seckanje. Odstranite stabljike i oštećene delove zeleniša, čuvajući samo jestivi deo povrća za zamrzavanje.

4. Pripremite posuđe
Pripremite posudu za kuvanje vode u kojoj ćete blanširati povrće, kao i veliku činiju napunjenu ledom i vodom za hlađenje povrća nakon blanširanja.

5. Blanširanje povrća
Voće i povrće sadrži enzime i bakterije koje tokom vremena razgrađuju hranljive materije i menjaju boju, ukus i teksturu hrane tokom njenog skladištenja u zamrzivaču. Lisnato povrće zahteva kratku termičku obradu, zvanu blanširanje, u vreloj vodi ili na pari, da bi se uništili enzimi pre zamrzavanja. Za blanširanje raštana vam je potrebno oko 3 minuta, a za sva ostala zelena povrća oko 2 minuta.

Čim povrće stavite u vrelu vodu, počnite da merite vreme. Prekrijte šerpu poklopcem i sačekajte da povrće bude blanširano na visokoj temperaturi u pomenutom vremenskom periodu. Vodu u kojoj kuvate povrće možete koristiti do 5 puta, a potom je potrebno da je promenite (ukoliko pripremate veću količinu povrća za zamrzavanje). Takođe, kada određena količina vode ispari, obavezno dodajte još kako biste povrće temeljno izblanširali.

6. Ohladite povrće
Nakon ovog koraka povrće brzo prebacite u činiju sa vodom i ledom kako biste sprečili dalje kuvanje. Povrće treba da ostane u hladnoj vodi isto toliko vremena koliko ste ga blanširali u vreloj. Nakon što se povrće ohladilo, važno je da ga dobro ocedite i pripremite za odlaganje u zamrzivač.

7. Odložite povrće u ,,ziploc’’ kese
Oceđeno povrće stavite u ,,ziploc’’ kese, koje možete nabaviti u bolje snabdevenim drogerijama u našem regionu. Prilikom zatvaranja kesa potrudite se da što više vazduha istisnete iz njih kako biste sprečili sušenje povrća unutar kese. Pomoću ,,ziploc” kesa možete zamrzavati voće koje želite da iskoristite za smuti ili bilo šta drugo, a kese su pogodne i za višekratnu upotrebu.

8. Poslednji korak – zamrzavanje povrća!
Kese sa povrćem možete obeležiti markerom upisujući datum zamrzavanja, što će vam biti izuzetno korisno. Ukoliko se pitate koliko dugo bi trebalo da čuvate povrće koje ste na ovaj način zamrznulli, preporučuje se da to bude do 12 meseci.

Da li je svako povrće jestivo nakon odmrzavanja?
Ne zbog toga što neke vrste povrća imaju tendenciju da promene ukus nakon odmrzavanja, te vam ne bismo preporučili da ih tretirate na ovaj način. U ovu grupu spadaju celer, krastavac, zelena salata, luk, rotkvice, klice i paradajz.

Da li zamrznuto povrće i voće gubi svoje nutrijente?
Od trenutka kada se plodovi uberu počinje njihov proces truljenja, a time namirnice polako počinju da gube i svoje hranljive vrednosti. Budući da je mala verovatnoća da ćete voće i povrće pojesti odmah nakon što ga uberete, važno je znati da su zamrznute namirnice jednako kvalitetne kao i sveže povrće i voće koje se nalazi u supermarketima i na pijacama.

Industrijsko zamrzavanje plodova vrši se vrlo brzo, ponekad i nekoliko minuta nakon berbe, u šok-komorama, na temperaturama koje se kreću od – 33 °C do – 45 °C. Nakon trenutnog smrzavanja, voće i povrće se skladišti u komorama za smrzavanje, najčešće na temperaturi od -18 °C ili -20 °C. Ovaj proces se sprovodi bez upotrebe hemikalija, te time ne samo da se sprečava razvoj bakterija, uz produžetak roka trajanja voća i povrća, već se čuvaju svi nutrijenti, vitamini, minerali i biljna vlakna.

Da li je zamrznuto povrće i voće manje zdravo od svežeg?
Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da je sadržaj vitamina C u kukuruzu, pasulju i borovnicama veći u zamrznutim uzorcima u poređenju sa uzorcima iz frižidera, dok je sadržaj u jagodama, šargarepi, spanaću, grašku i brokoliju isti. Međutim, beta-karotena (vitamina A) bilo je manje u zamrznutim uzorcima.

Više studija koje su uporedile sveže i zamrznute borovnice otkrile su da zamrznute zadržavaju sadržaj antioksidanasa i ortocijanina, bez ikakvih značajnih gubitaka. Druga studija otkrila je da su sveže borovnice, koje su bile hlađene 10 dana, (kao što se obično dešava na putu između žetve, prodavnice i vaše kuhinje) imale manje fenolnih jedinjenja (fitohemikalija, poput antocijana) u poređenju sa istom količinom borovnica koje su bile zamrznute 90 dana.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

zamrnuto povrće, klub zdravih navika, kzn, zamrznuto povrće klub zdravih navika, zamrznuto povrće kzn, sveže povrće i voće, nutrijenti, zamrzavanje voća i povrća, smrznuto povrće, lifestyle, Iceberg Salat Centar

8

2 komentara

  1. Da li nam mozes u nekom storiju reci nesto o konzumiranju svezeg povrca bez termicke obrade( karfiol, brokuli) Da li je sigurno ili je bolje obradjeno?

    1. Draga Jelisaveta, ukoliko je povrće pravilno zamrznuto ono sadrži sve nutrijente kao i sveže. Povrće poput karfiola i brokolija može da se koznumira i sirovo i termički obrađeno.
      Vaš Klub Zdravih Navika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *