Život je bajka

Mame, kakve priče pričate vašim klincima? Da li im čitate knjige, izmišljate bajke iz glave ili im prepričavate dogodovštine iz vašeg detinjstva? Pored osnovne namene, priče mogu da posluže deci kao lekcija kako da se ponašaju u konkretnoj situaciji ili kao inspiracija koja u njihovim glavicama rađa nove ideje i interesovanja.

Mama Marija Maksimu čita priče svaku noć pred spavanje a omiljene su mu one sa vanzemaljcima. Igrid, vanzemaljac koji živi na Jupiteru mu je postao najbolji drugar i često ode sa mamom i tatom u svemir da ga poseti. Igrid je Maksima naučio slova, brojeve, mnoštvo pojmova iz prirode i sveta koji nas okružuje ali i lepom vaspitanju i drugarstvu. Kasnije priče o Igridu slušaju od Maksima njegovi drugari iz vrtića.

Postoje mnogobrojne koristi za decu od svakodnevnog pričanja priča. Naučno je dokazano da pažljivo slušanje iziskuje koncentraciju i intelektualnu aktivnost koja pomaže mozgu da se pravilno razvija. Izmišljeni likovi i crtani junaci iz priča deci predstavljaju uzor od čijih postupaka mogu mnogo toga naučiti. Pored toga, čitanje priča podrazumeva učenje novih reči koje samim tim obogaćuje rečnik deteta i pomaže u savladavanju fraza. Naravno, najbitnija prednost je čista zabava i opuštanje. Čitanje priča je idealan način da provedete kvalitetno vreme i zbližite se sa vašom decom!

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *