Šta danas obući?

Mame, ko odlučuje šta će vaše dete obući? Kada žurite, da li vaš mališan krene da izmišlja „neću to da obučem“, „to mi je bezveze“, „hoću roze ogrlicu“, „neću tu glupu dinosaurus majicu“ i tako u nedogled? Često vam se dešava da dete neće da izađe iz kuće dok ne obuče ono što je zamislilo?
Do 2. godine, dete nije dovoljno samostalno da može da donosi odluke ali već od 3. godine ono razvija interesovanja pa ćete često čuti da traži „Miki Maus majicu“, „Elza i Ana ranac“ i slično, u zavisnosti od toga šta je aktuelno vrtiću ili na televiziji. Oko 5. godine, većina dece ima potpuno razvijen sopstveni ukus u oblačenju pa tako u ovom uzrastu roditelji donose odluku da li žele da deci prepuste da sami biraju garderobu ili će se i dalje mešati.

oblačenje-deca-garderoba-stvari-plakar-moda-Iceberg Salat Centar

Maksim ima samo 3. godine pa se podrazumeva da mama Marija dominira u njegovom stilu oblačenja. A da li mu dozvoljava da bira crtane junake i dezene na majicama? Pa naravno! Ona insistira da dete učestvuje u mnogim odlukama, jer ono tako od detinjstva razvija samopouzdanje. Dešava se čak da jednom mesečno Marija pusti Maksima da obuče šta god poželi, pa tako izađe u kombinaciji koja se nimalo ne slaže. Ona ne mari za tim, već želi da Maksim izgradi kreativnu i samostalnu lišnost i da ima srećno detinjstvo.

oblačenje-deca-garderoba-stvari-plakar-moda-Iceberg Salat Centar

A šta se desi kada Maksim ne zna šta želi da obuče i ne može da odluči? Onda se cela porodica zabavlja i oblači u voće i povrće! Šta vi radite u trenucima kada vaša deca odbijaju da obuku ono što ste im odabrali? Da li ih naterate da vas poslušaju, napravite kompromis pa zamenite džemper, šorc ili ih pustite da obuku šta god požele?

oblačenje-deca-garderoba-stvari-plakar-moda-Iceberg Salat Centar

2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *