MOJ dvonedeljni detoks i njegov uticaj na kožu

Na samom početku odmah da razjasnim moje poimanje detoks-a, jer verujem da se poprilično razlikuje od drugih.

Kada kažem “detoks“ mislim na ishranu koja je najveći deo vremena bazirana na voću i povrću, mesu i ribi, žitaricama ali bez belog brašna, šećera, mlečnih proizvoda  – koliko god je to moguće i što manje prerađene hrane, posebno kupovne.  Kad kažem “najveći deo vremena“ mislim da uvek pronađem lako neki izgovor za izuzetak kad mi je nešto ukusno, ali se trudim da se odmah vratim na put.

Mala ironija ovog teksta je što ga pišem posle 2-3 dana ishrane koja je suprotnost tome, ali tim bolje jer dokazuje moje zaključke.

Ono što moram dodati još pre utisaka jeste da sam do sada čula različite teorije o detoks-ima – počev od onih koji zagovaraju da detoks kao takav ne postoji i da organizam svakodnevno vrši detoks (što je naravno tačno ali smatram da mu treba pomoć naša uvek) do onih koji veruju da je sve što nije savršeno ispravno zapravo jako loše.

Moje mišljenje je negde između i često u šali kažem da je moj balans limunada i avokado sa barenim jajetom ujutru i krompirići i pivo popodne, ali sam više puta u životu imala priliku da se uverim u delovanje ishrane koja se pretežno zasniva na svežim namirnicama i apsolutno verujem u pomaganje organizmu da se očisti, kao i u to da su određeni ljudi intolerantni na određene namirnice. A kada ih izbace – tek tada vide koliko dobro mogu da se osećaju! Samo, nećemo se lagati, da smatram lakim to, stalno bih to radila i detoks mi ne bi ni bio potreban, ali ovako s vremena na vreme osetim potrebu da neke stvari malo promenim, posebno kada primetim neke promene poput toga da sam otečena, da mi koža nije čista, da se budim umornija nego legnem…

Ovog puta želela sam da malo obratim pažnju zbog kože lica i da testiram kakav će uticaj imati. Još od kad sam došla iz Singapura moje lice prolazi kroz bolje i lošije faze i stalno se nešto menja, a tako je uvek kada duži period izletim iz svoje rutine spavanja, hrane i redovnog života. Nedavno sam imala prilike da pričam sa različitim doktorima o uticaju hrane na lice i nekako su se svi, bez obzira na specijalizaciju, usaglasili o sledećem:

1. Bubuljice, akne i depigmentacije se ne pojavljuju zato što pojedemo određenu stvar ili vrstu hrane, ali određena hrana može izazvati različite procese u telu koje dovode do tih problema posledično.
2. Što više sveže i lakše hrane konzumiramo i što je više vitamina i hranljivih materija unesemo, to je organizmu lakše da sprovodi svoje prirodne procese i smanjuje upale u organizmu.
3. Česti uzročnici bubuljica i problema sa kožom su policistični jajnici i insulinska rezistencija, a oni itekako osetljivi na ugljene hidrate – posebno one proste poput slatkiša i belog hleba.

Upravo iz ovih razloga, kao i razloga što je za proces obnove površinskog sloja kože potrebno oko 2 nedelje, odlučila sam da 2 nedelje budem, koliko god mogu, fokusirana na svežu ishranu, bez prostih ugljenih hidrata, kao i da pijem doooosta vode.

Sa vama delim rezultate:

1. Nakon 2-3 dana sam se mnoooogo lakše budila i imala više energije, što se desi SVAKI PUT kada se hranim slično. Organizam manje snage troši na saniranje štete koju sami napravimo (to je moja teorija).
2. Izbacila sam dosta tečnosti, posebno prvih dana jer ja inače imam dosta izražen problem sa zadržavanjem vode.
3. Posle par dana su prestale da mi se pojavljuju nove upale – čak ni sitne, što je odmah rezultiralo time da koža izgleda lepše i mirnije (ovde moram naglasiti da ja nemam ozbiljne i uporne probleme sa licem, srećom, ali da se dešava da se iz čistog lica samo preokrene u lice sa dosta upala i fleka – posebno kada izađem iz svih svojih rutina i ne vodim računa).
4. Zbog prestanka novih upala i postepenog delovanja vremena na stare, celokupna koža je postala svetlija i čistija, a kada je tako, imam utisak da mi se volja za svim toliko poveća da bih mogla peške do Niša da odem!
5. Osećala sam se mnogo laganije i bolje, iako nisam smršala (jer zdravo nije nužno dijetalno i niskokalorično) ali taj osećaj je dovoljan da je odjednom lakše sve – i krug oko Ade i uzak struk na pantalonama/suknji jer je i nadutost manja.

Samo ovih 5 razloga je dovoljno da se zapitam –a zašto ikad prestanem da jedem zdravo? Čim krenem nezdravo da se hranim, kao poslednja tri dana, dobijem potrvrdu u vidu otečenosti, umora, tromosti, nadutosti i promena na koži, da treba da se držim hranljivih namirnica. Ali eto, ako ništa, posluži i ta greška tek da se uvidi zašto je dobro potruditi se i usvojiti ovaj princip života, ne povremenu muku i napor.

I dok pišem ovaj tekst u ponoć, dan pred odlazak na more i nakon restoranskih krilaca, zvanično i vama i sebi obećavam nastavak mog detoks-a. Ne nastavak, već način na koji ću da razmišljam i živim, korak po korak.

Izazivam vas da uradite isto isa mnom podelite utiske! SREĆNO – biće vredno, obećavam! 🙂

Za Klub zdravih navika: Tamara Ćosić, Lepa svaki dan

Da li ste pročitali Tamarine savete kako da uvek mirišete sjajno?

Detoks za kožu

5

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *