Detoksikacija organizma

Da li se pitate zašto nam je potrebna detoksikacija organizma? U ovom blogu ćemo vam objasniti zbog čega je ključno da razumete kakav uticaj naš stil života ima na organizam i kako telu možemo pomoći da se detoksikuje.

Iz godine u godinu brojni činioci poput hrane, vode, vazduha, lekova, kozmetičkih proizvoda i stresa zajednički podstiču akumulaciju štetnih materija u ljudskom organizmu. Ovi činioci usporavaju telesne procese, uzrokuju bolesti i onemogućavaju da se osećamo poletno, zdravo i zadovoljno.

Jedan od prvih koraka ka unapređenju zdravlja predstavlja eliminacija industrijski prerađenih namirnica i okretanje prirodi. Na taj način imunološkom sistemu olakšavamo da brže i efikasnije zaleči zapaljenske procese u cilju detoksikacije. To dovodi do obnove nivoa energije, vitalnosti i uspostavljanja neophodne ravnoteže.

Šta znači detoks ili detoksikacija?
Telo ima ugrađen sistem detoksikacije koji počinje u jetri, a naš je zadatak da ga pravilnim izborima u ishrani pokrenemo. Suprotno uvreženom mišljenju, najbolji detoksi nisu restriktivni ili neodrživi. Detoksikacija podrazumeva eliminaciju upakovane hrane koja sadrži aditive i konzervanse, a uključuje raznovrsno povrće bogato antioksidansima, voće, bezglutenske žitarice, kvalitetne proteine i druge namirnice bogate hranjivim materijama, siguran je i zdrav način čišćenja tela.

Detoksikacija bi, kao proces u zdravom organizmu, trebalo da teče neometano. Međutim ljudski organizam se u današnje vreme mnogo teže bori sa toksičnim teretom. Danas smo, više nego ikada ranije, bombardovani toksinima – od zagađenja životne sredine do pesticida i drugih štetnih materija, plastične ambalaže, upotrebe lekova, te prekomernog unosa rafinisanog šećera i transmasti, koje se nalaze u hrani koju jedemo.

Detoksikacija u jetri se usporava, uz preveliku količinu šetnih materija a određene hemikalije mogu ostati aktivne duže nego što želimo ili nego što to naši sistemi mogu podneti. Nagomilavanje supstanci, kao što su teški metali, može uzrokovati hronične upale, zadržavanje tečnosti, natečenost i podbulost, te brojne druge zdravstvene tegobe.

Ključ se krije u pronalaženju načina kako da poboljšamo sposobnost mehanizama detoksikacije u organizmu, te se rešimo štetnih materija, istovremeno smanjujući izlaganje organizma toksinima.

Iako ne možemo uvek da kontrolišemo svet oko sebe ili svoju izloženost svim zagađivačima i hemikalijama, možemo da donesemo strateške promene u ishrani, koje nam mogu pomoći u podržavanju jetre, lečenju creva, održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, te umanjiti ukupno toksično opterećenje.

Znakovi koji ukazuju na to da vam je potreban detoks
Prisetite se perioda u životu kad ste se osećali najzdravijim. Šta biste rekli za svoje trenutno zdravstveno stanje? Ako se osećate tromo i bez energije, razmislite o tome šta jedete i da li je došao trenutak da sprovedete detoks.

Evo nekih znakova koji ukazuju na to da je vreme za promenu:
Žudite za šećerom i ugljenim hidratima.
Imate probavne smetnje poput nadimanja.
Osećate se zbunjeno, često zaboravljate, imate glavobolje.
Uvek ste iscrpljeni.
Bole vas zglobovi.
Pod stresom ste, depresivni ili anksiozni.
Ne možete da smršate.
Imate problema sa spavanjem.
Ne možete da se koncentrišete.

Naravno, ovi simptoma mogu biti i znakovi nekih drugih zdravstvenih problema, pa se svakako obratite svom lekaru.

Šta jesti za vreme detoksa?
Budući da ne postoji zvanična definicija pojma „detoks dijeta“, navedene predloge namirnica posmatrajte kao okvire koje možete da prilagodite svojim specifičnih potrebama i sklonostima, umesto da se pridržavate striktnih pravila.

1. Počnite sa ishranom koja je bazirana na hrani u njenom prirodnom obliku
Pre svega potrebno je da iz ishrane isključite sve industrijski prerađene namirnice, te da se fokusirate na prirodnu, po mogućnosti organsku hranu. S obzirom da detoks program možete sprovoditi i tako što ćete isključiti sve životinjske namirnice, u drugu ruku, za vas detoksikacija može predstavljati i režim tokom kog ćete jesti samo celovitu hranu poput povrća, voća, integralnih žitarica, mahunarki, orašastih plodova, semenki, organski uzgojenog mesa, ribe, jaja i nerafinisanih ulja poput maslinovog ili kokosovog ulja.

Za koji god pravac da se odlučite, veganski ili clean eating koncept, ovim putem ćete se odmoriti od namirnica koje opterećuju organizam, kao što su proizvodi koji sadrže dodate šećere, veštačke zaslađivače, veštačke boje, rafinisane ugljene hidrate i transmasti.

2. Razmislite o isključivanju namirnica koje mogu uzrokovati intolerancije
Ponekad su „toksini“ koji otežavaju optimalno funkcionisanje organizma zapravo namirnice na koje smo intolerantni ili alergični, ali to još uvek ne znamo. Alergije su očiglednije i često uključuju oticanje i otežano disanje. Ali simptomi intolerancije su suptilniji i mogu izazvati upalni odgovor u crevima, koji dovodi do upale čitavog tela i simptoma kao što su proliv, zatvor, nadutost, ekcemi, bolovi u zglobovima, nadutost, problemi sa kožom i migrene.

Namirnice na koje su ljudi najčešće intolerantni su soja, gluten, kukuruz, jaja, kikiriki, riba, školjke i mlečni proizvodi. Ako imate neke od gore navedenih simptoma, razmislite o tome da eliminišete potencijalne okidače tokom određenog vremena (obično je potrebno od nekoliko dana do nekoliko nedelja da primetite razliku), najbolje pod nadzorom lekara ili nutricioniste. Takođe eliminišete alkohol tokom ovog perioda jer telo alkohol registruje kao štetnu materiju i oslanja se na jetru da ga procesuira i eliminiše, što ovaj organ dodatno opterećuje. Potpuno isključite konzumiranje kafe ili je ograničite na jedanput dnevno, ali bez dodataka šećera i mleka.

3. Uključite ove namirnice u ishranu
Nakon što se uveli određene promene u svoj režim ishrane, sledeći korak je uključivanje namirnica koje dokazano poboljšavaju varenje, pomažu zaceljivanju creva i podržavaju jetru, te na brojne druge načine pomažu procesima detoksikacije tela.

Ovih 11 namirnica predstavljaju odličan izbor za početak:
1. Alge
Alge, a naročito hlorela, prema jednom istraživanju može da apsorbuje oko 40% teških metala u roku od sedam dana. Poslednja istraživanja na životinjama pokazala su njenu sposobnost da podrži procese detoksikacije, te iz organizma izbaci toksične metale i hemikalije, kao što je živa. Razmislite o dodavanju kašičice hlorele u jutarnji smuti.

2. Tamnozeleno lisnato povrće
Tamnozeleno lisnato povrće poput rukole, spanaća, matovilca, baby miksa, iceberg salate i kelja, sadrži hlorofil koji pomaže u detoksikaciji, uklanjanju hemikalija, pesticida i teških metala iz tela. Brojna istraživanja pokazala su da hlorofil može smanjiti rizik od oštećenja jetre prouzrokovana aflatoksinima (opasna jedinjenja koja proizvode gljivice, a mogu biti prisutna u raznim namirnicama, uključujući kikiriki) povećanjem aktivnosti određenih enzima i uklanjanjem toksina.

3. Kruciferno povrće
Kruciferno povrća poput brokolija, kupusa, karfiola i prokelja, sadrži fitokemikalije glukozinolate, koji štite organizam od hroničnih bolesti, jačaju imunološki sistem, te pomažu telu da ukloni štetne materije, što podržava detoks tela.

4. Cvekla
Cvekla sadrži antioksidanse betalaine, koji jačaju imunološki sistem i podržavaju obnovu ćelija jetre. Takođe je bogata nitratima, koji mogu proširiti krvne sudove i pojačati protok krvi, te na taj način pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska.

5. Bobičasto voće
Ukoliko žudite za desertima dok praktikujete detoks, odaberite bobičasto voće kao što su borovnice, kupine, maline i jagode. S obzirom na to da imaju nizak nivo ugljenih hidrata, a velike količine biljnih vlakana, pomoći će vam da očuvate stabilan nivo šećera u krvi, te zadovoljite žudnju za slatkim. Takođe sadrže antocijanine, koji, zahvaljujući svojim moćnim antioksidativnim svojstvima, umanjuju aktivnost slobodnih radikala i poboljšavaju celokupno zdravlje.

6. Zeleni čaj
Fitohemikalije u zelenom čaju vezuju toksine za sebe, neutrališu ih i omogućavaju njihovu eliminaciju putem žuči ili urina. Osim toga, polifenolni antioksidansi koje takođe sadrži, imaju antiupalna svojstva, pa mogu sprečiti razvoj raznih bolesti. Zeleni čaj se smatra sjajnim napitkom koji podržava detoksikaciju.

7. Koren maslačka i list maslačka
Napravite čaj od korena ili lista maslačka, jer maslačak čisti organizam. Jedno istraživanje pokazalo je da ova biljka pomaže telu da se oslobodi reaktivnih vrsta kiseonika, koji izazivaju oksidativni stres, što naposletku može da umanji rizik za razvoj ateroskleroze.

8. Peršun
Ako imate problema sa probavom, razmislite o dodavanju peršuna svojoj ishrani. Ova biljka deluje kao prirodni diuretik, te sprečava nadimanje. Takođe sadrži protivupalni vitamin C. Osim toga, dokazano je da podstiče izlučivanje teških metala iz tela, poput žive i olova.

9. Fermentisana hrana
Kiseli kupus, kimči, kombuča i druge fermentisane namirnice pune su dobrih, probiotičkih bakterija, koje promovišu zdravu probavu, te sprečavaju da štetne materije dopru do krvotoka. Takođe mogu pomoći u uklanjanju teških metala iz tela i sjajne su da se konzumiraju tokom, ali i nakon detoksa.

10. Orašasti plodovi i semenke
Orašasti plodovi i semenke, posebno konoplja, lan i čia, bogati su vlaknima i antioksidansima koji pospešuju optimalnu probavu, te pomaže u uklanjanju toksina. Orasi su posebno korisni, jer sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u smanjenju upala, te mogu poboljšati kognitivnu funkciju mozga.

11. Bujon od kostiju
Glutation je antioksidans koncentrisan u jetri, a za koji se vezuju toksini, te izbacuju iz tela putem urina ili žuči. Ima ga u brojnim namirnicama, kao što su bujon od kostiju, avokado i špargle, a osim toga sadrže ga kruciferno povrće i beli luk. Telo ga takođe može proizvesti iz aminokiselina glutamina, glicina i cisteina. Glutation ujedno poboljšava apsorpciju različitih hranljivih sastojaka u hrani koju jedete. Niži nivo glutationa, povećava oksidativni stres, aktivnost slobodnih radikala i infekcije, što dodatno opterećuje i oštećuje jetru, čineći je nesposobnom za detoksikaciju. Unos dovoljno vitamina C, vitamina D3 i minerala poput cinka i selena su takođe važni za proizvodnju glutationa.

4. Krećite se i spavajte dovoljno
Detoksikacija zavisi od dva ključna faktora: izbegavanja dodatne izloženosti štetnim materijama i uklanjanja štetnih materija koje su prisutne u telu. Njihova eliminacija iz tela vrši se na četiri načina. Detoksikacija organizma, dešava se putem mokraće, stolice, znojenjem i disanjem. Hranom i izbegavanjem upotrebe lekova, kozmetike koja nije prirodna, ali i alkohola i kafe poboljšavamo rad jetre, dok se uvođenjem redovne fizički aktivnosti aktiviramo i podstičemo znojenje. Koža je glavni organ za detoksikaciju, a znojenje fantastičan način da izbacimo toksine iz tela.

Ako ne vežbate, trudite se da najmanje 30 minuta dnevno budete fizički aktivni. Šetajte, plivajte, te praktikujte trening snage, koji takođe može da vam bude od pomoći.

Uz to, trudite se da spavate najmanje sedam sati svake noći. Tokom spavanja, mozak je u stanju da popravi ćelijska oštećenja uzrokovana raznim štetnim materijama.

Za Klub zdravih navika: Tatjana Popović, Totally Wellness

Saznajte i kako rešiti problem sa anemijom.

Pogledajte ostale korisne savete ovde.

detoksikacija, klub zdravih navika, kzn, detoksikacija klub zdravih navika, detoksikacija kzn, ciscenje organizma, detoks, zdrave navike, iceberg salata centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *