Zašto vam šminka ne traje celog dana – gde je greška?

Odmah na početku ću vam reći, jer znam da je većini to prva pomisao, da razlog tome nije to što vam šminka nije dovoljno skupa.
Skupa šminka ima svoje prednosti – najpre u sjajnim pigmentacijama čime se efekat postiže odmah (ali to ne znači da duže ostaje na licu) kao i zbog toga što omogućava i početnicima lepe rezultate zahvaljujući finim teksturama, ali ogromnom broju žena i najskuplja i najkvalitetnija šminka brzo “spadne”.

Razlog nije u tome što ne koristite 5 različitih baza, jer da je to u pitanju, većini žena šminka ne bi trajala ni pola sata. Baze su sjajne kada ima potrebe za njima, ali najčešće i nema u svakodnevnom šminkanju, osim u par tačaka ako je negde potrebno malo kamuflirati flekice, ranice ili neku boru.

Zbog toga postoji nekoliko jako važnih razloga zbog kojih se može desiti da se ujutru našminkate savršeno i već posle 2-3h izgledate kao da na licu nemate ništa.

Ovih par saveta će, ako ih primenite, potpuno promeniti trajnost vaše šminke na licu, uštedeće vam vreme i učiniti da od ranog jutra do kasne večeri izgledate isto i sveže kao kad ste krenuli iz kuće.
Verujte mi, jer ja nikad u životu u toku dana ne popravljam šminku samo zahvaljući ovim smernicama:

1. Pravilno hidrirana i nahranjena koža – ovo nije revolucionaran savet ali je toliko osnovan i običan, da ga žene lako previde. Zašto? Jer znaju da su uradile korake nege i da su preduzele šta je do njih, ali to i dalje ne znači da je koži to dovoljno i da je koža time zadovoljna. Redovan piling, dobra hidratacija (kućna i salonska ) kao i prave teksture koje su potrebne vašoj koži – to je ključ. Ukoliko je vaša koža masnija, a vi stavljate proizvode sa uljanom bazom, može se desiti da se šminka razlije i istopi. Ukoliko vam je koža dehidrirana i suva, a nije dovoljno nahranjena jer je korišćeno nešto lagano, šminka neće imati za šta da se “uhvati”.
Odaberite prave teksture i ispoštujte korake: piling (po potrebi), hidratacija (maska, serum, krema, ulje kome je važno) i tek po upijanju svega – šminka. Mislim da nema potrebe da na sajtu Klub Zdravih Navika napominjem važnost unutrašnje nege kroz dovoljno vode i vitamin i minerala.

2. Adekvatni proizvodi u skladu sa tipom kože i godišnjim dobom, kao i godinama – jer mnogo često se lice navikne na neke proizvode i oni više nemaju taj wow efekat ili se mi naviknemo na njih toliko da ne primetimo da su se potrebe promenile. Ovo se posebno primeti kada ne promenimo šminku tokom leta i zime, ili kod žena koje se i u 50-im šminkaju isto kao u 20-im, a koža više ne trpi ni iste boje ni teksture jer je prosto starija i ima druge potrebe. Često se čak desi da ženama ostane navika da na sličan način senče konture, a konture se menjaju kroz godine. Skinite šminku, uradite osnovnu negu kod kuće i sa maskom na licu pretresite sve što imate: proverite rokove, teksture, boje – da li su odgovarajuće. Što smo stariji to lice traži laganije, kremastije, više negujuće teksture, a ista je situaciji i zimi kada je hladno. S proleća nam trebaju prozračnije, laganije formule, a kod mlađih i masnijih koža one koje više vuku na mat, ponekad i prah ili kamen opcije – ali oprezno, uvek je najbolje pustiti kožu da diše normalno, nego je “betonirati” sa tonom šminke zbog koje samo postaje gora.

3. Prebrzo nanošenje šminke, u jednom debljem sloju – predstavlja najveću grešku kada je trajnost šminke u pitanju. Najbolji savet za veću trajnost šminke je građenje šminke u više tankih slojeva, ponovljenim nanosima. To ne znači da ćete se šminkati duplo duže, već da ćete samo par krugova više ponoviti što možda oduzima 2-3 minuta duže. Postepeno dodajte boju, sloj po sloj i gradite boju lagano kako bi je koža upila radije nego da boja samo sklizne. Koliko se posvetite šminkanju toliko će šminka i ostati na licu – ako samo mlatnete četkom, tako će i nestati.

4. Ne koristite prednosti građenja boje mešanjem tekstura i vrsta proizvoda – što je ključno za trajnost šminke na usnama, npr. jer se nanošenjem olovke za usne na celu površinu usana pre karmina osigurava intenzivnija i dugotrajnija boja, jer je gušća i suvlja boja ona koja se upije u površinu usana i karmin lakše prijanja. Slično je i sa rumenilom – ukoliko prvo u tankom sloju nanesete tečno rumenilo da ostavi pigment i onda fiksirate tankom slojem kamenog, boja tu ostaje satima.

5. Ne koristite mogućnosti modernih proizvoda – što je šteta jer ih ima jako mnogo koji uz pravilan nanos garantuju efekat koji traje satima. Svi proizvodi koji su obeleženi kao “stain”, “ultra pigmented”, “longlasting” su uglavnom ti koji pružaju takve mogućnosti i treba im dati šansu.

6. Previše pipkanja lica spada u najveće neprijatelje trajnosti šminke, ali i čistog lica te se zato suzdržite od te navike koliko god možete. Probajte da nađete neki način da uvežbate da držite ruke podalje od lica – navucite bele rukavice i provedite tako dan: videćete koliko ste tragova šminkom na njima napravili i biće vam podsetnik da to ne treba raditi.

7. Određen period u mesecu koji kod žena može biti u različitoj fazi ciklusa za ista čini da lice izgleda drugačije i da drugačije prihvata šminku. To uglavnom traje par dana (sasvim je ok da se šminka tada ponaša drugačije) ali ukoliko naučite da negu i šminku prilagodite potrebama kože koje primetite svakodnevno, tada ni ti dani neće biti problem. Samo pratite kako koža izgleda i ponaša se i u skladu sa tim joj dajte ili jaču ili laganiju negu, ili prozračniju šminku ili ozbiljnije teksture.

Trajnost šminke nije nešto što je tu da vas čini samo lepim nego olakšava život i funkcionisanje u toku dana, jer vam štedi vreme i čini da uvek budete spremni za sve obaveze koji nailaze. Zato toga vredi posvetiti malo više pažnje jer su rezultati garantovani sjajni i primetni.

Za Lifestyle Kluba Zdravih Navika: Tamara Ćosić, Lepa svaki dan

91

2 komentara

    1. Draga Marijana,
      Tamari pružamo puno poverenja jer je dokazala da su njene sugestije uvek bile konstruktivne, vedre i optimistične.
      Vaš Klub Zdravih Navika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *