Saveti koji nam štede vreme i energiju

Usled mog zaključka da “ ne mogu sve da postignem lako i da želim svemu da dam 100% ali uvek nešto na kraju trpi”, drug me je prekinuo konstatacijom: “ Kako misliš da svemu daš 100% kada ukupno toliko imaš? Možeš samo da dobro odrediš prioritete i to na šta najviše trošiš vreme, shodno željenim rezultatima”.

Prijatelj koga znam iz stotinu životnih situacija je odjednom postao life coach ali sam bez sumnje shvatila da je u pravu. Imajući samo 100% vremena tokom 24h dnevno, od prioriteta i naših vrednosti zavisi čemu ćemo dodeliti taj vremenski interval. Definitivno je da ne možemo 5 stvari da dodelimo isto toliko.
Banalan zaključak koji će vas ipak navesti da se zapitate: šta je stvarno važno a šta stvarno želim i na šta ne želim da trošim vreme? Vrlo jasno, se odgovor sam pokaže i stavke koje mi štede vreme i energiju mi se zapravo i vraćaju da bi ih posvetila drugim stvarima.

Podeliću sa vama par korisnih saveta:
1. Poručivanje gotove hrane i spremne salate, u koje samo dodam šta je potrebno – znam da ovo zvuči pravim domaćicama kao nešto što je šteta, ali mene zapravo mnogo usrećuje. Doručak spremam sama, ručak poručujem i za večeru uvek iskoristim neku od ovih sjajnih upakovanih salata u koje dodam tunu, meso, raznoliko sveže ili termički obrađeno povrće, prelive i zrnevlje. Zašto me usrećuje i štedi vreme? Period tokom kog bih spremala za sebe, budući da živim sama, mogla bih upotrebiti da stignem na trening ili šetnju kruga oko Ade. Iskoristila bih to vreme za nešto što me dodatno usrećuje ili koristi. Zamislite moj trenutak sreće kada sam čula da se moje dve uštede vremena spajaju u jednu – nove Iceberg salate koje se mogu poručiti sa Wolt-a i eto ručka za čas: spreman da sačeka u određeno vreme posle treninga ili da stigne izmešu sastanaka.
2. Usputno sređivanje kuće i pravilo od 2 minuta – koji podrazumevaju sledeće: određene stvari radim vezano uvek. Spremanje kafe i doručka i pospremanje kuhinje i mašine, gledanje serije i slaganje veša, rasčišćavanje stvari ili raspakivanje torbe, pranje kupatila neposredno pred tuširanje ili kupanje, dok na licu i kosi stoje maske. Sve te sitne spojene stvari koje čine da ne možete ništa da zaboravite, da vam ništa ne pada teško i da stvari radite dovoljno često da ne morate da ih radite nikad dugo. Pravilo od 2 minuta je jasno – sve za šta vam je potrebno 2 minuta ili manje uradite odmah. Bez oklevanja ili odlaganja dok se ne skupe 202 stvari. Odmah odložite nešto u mašinu, operite tanjir i šolju, potopite plehove i lonce, maramicama obrišite lavabo kada vidite da je isprskan, presložite cipelarnik. Ovo je moj spas da nikad ne radim stvari dugo i mnogo, već često i usputno, a da je sve uvek sjajno.
3. Trajni lak na noktima – ko ga je izumeo, nadam se da se jako obogatio jer sve žene koje obožavaju divne nokte znaju koliko vremena i energije potroše na njhovo mazanje i sređivanje. Zahvaljujući tom izumu, jednom u dve nedelje zakazujem svoj termin i sat vremena kasnije izađem mirna za narednih 14 dana. Probala sam ovo i sama da radim i pravo je uživanje ako ste vešti ali mnogo duže traje, zahteva ozbiljno rasklanjanje posle postupka te ne možete raditi ništa paralelno kao što možete kod stručnog pedikira. Nekad sam mislila da tretmani u salonu oduzimaju vreme, a zapravo ga uz dobru organizaciju stvarno štede.
4. Topli aparati za kosu i traka za kosu – jer je sređena kosa takva ušteda vremena na svakodnevnom nivou i sa sređenom kosom i noktima uz negovanu kožu izgledamo lepo pa i sa minimum šminke. Ranije sam izbegavala potpuno tople uvijače za kosu sa kojima je frizura gotova za tren, a onda sam shvatila da uz prave aparate i adekvatnu negu i nema toliko rizika, čak ni za nas koji imamo tanku dlaku. Jednom nedeljno prespavam sa pakovanjem na kosi (nanetim na suvu ili moktu kosu, kako volite) i bude nikad mekša. Traka za uvijanje je još jedno spasonosno rešenje gde je potrebno samo da osušite kosu, uvijete i prespavate i do sledećeg pranja ćete imati formirane lokne.
5. Uniforma za oblačenje i plastični organizer za stvari iz torbe – jer ima dana kada obaveze samo sastave i nema šanse da možete biti kreativni u oblačenju ili prebacivati stvari iz torbe u torbu. Zbog toga je moj spas plastični organizer u koji odmah izvadim sve iz torbe i sutradan sve to samo ubacim u novu koju nosim. Imam par kombinacija garderobe koje su proverene za sve prilike. To su upravo one koje vam stoje i kad se malo ugojite, umorni ste, želite da bude udobno ali ipak lepo. One koje vam nije žao da ponovite 100x jer se u njima osećate super i ne morate da mislite. Nije lud creator Facebook-a što se uvek isto oblači.
6. Prepuštanje nekih stvari drugim ljudima – iako znam da mi sve milsimo da umemo najbolje, nekada je ipak divno kada ne moramo. Nije bitno šta je to, šta god da vam krade vreme. Podela kućnih poslova sa ukućanima, podela zadataka sa kolegama, pomoć nekoga oko sređivanja ili peglanja ako imate mogućnosti za to. Divno je pomoći nekom i uživati u toj pomoći kada zatreba, a toliko retko je potražimo.
7.  Na samom kraju je od važnosti, baš kao i sve iznad navedeno – ne samo postavljanje prioriteta i organizacija već i ono da naučimo da kažemo „Ne!“  Jedna od najvažnijih i najtežih stvari je upravo ta te na telefonu imam podsetnik: odluči kako tačno želiš da izgleda tvoj život i onda kaži ne svemu što se ne uklapa u to i da iako nisam sjajna, napredujem pomalo. Ne opterećujem se ponedeljkom jer znam da je to dan za postavljanje tona nedelje i završavanje najvažnijih i često najdosadnijih stvari, ne idem na mesta i ne viđam se sa ljudima koji mi ne daju onu energiju koju želim da imam, ne prihvatam više da ima 10 prioriteta jer onda se gubi poenta prioriteta. Jedna od stvari koje su napravile najveće promene je upravo ona da radim srodne aktivnosti u isto vreme: ako radim tehničke stvari sve ih radim odjednom – od faktura, preko odlaska u poresku, advokata, knjigovodje, izveštaja, ako je beauty dan onda sve stavljam jedno za drugim lančano da to sklonim sa spiska obaveza i budem spremna za dane i nedelje koje dolaze, ako imam sastanke van kancelarije onda ih što je više moguće organizujem u jednom danu i na sličnoj lokaciji. Trudim se da kažem „Ne“ svemu što me odvlači sa tog puta i te šeme, iako nije uvek lako.

Da li vi znate da izgovorite „Ne“ i na koji način da najbolje rasporedite 100% svog vremena?

Za Lifestyle Kluba zdravih navika: Tamara Ćosić.

vreme, klub zdravih navika, kzn, vreme klub zdravih navika, vreme kzn, usteda vremena, saveti za vremensko planiranje, iceberg salat centar

51

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *