Stručnjaci o zelenom carstvu salata

U paletu jesenjih boja, danas ćemo dodati zelenu. Povrće koje boji pigment hlorofilom smatra se superhranom. Salate su na listi preporučene zdrave hrane ali kada deca biraju zalogaje, nalaze se u samom začelju. Pružićemo vam mnoštvo saveta i zanimljivih recepata kojima ćete zainteresovati svoje mališane da probaju ovu namirnicu. Stručnjaci nas ovom prilikom vode u carstvo salata i uče nas njenim vrednostima.

Niskokalorična a bogata vlaknima, gvožđem, magnezijumom, kalijumom, vitaminima B i C grupe, najzdravija je u sirovom obliku jer ne gubi vrednost prilikom termičke obrade. Vegetativni period salate je oko 35 dana i nakon toga se seče i nosi u pogon gde se obrađuje i jednim delom daje u peradu a drugim komadno u markete. Salate sadrže beli mlečni sok u kome se nalaze određena jedinjena koja imaju sedativno dejstvo, te se pored toga što pozitivno utiču na raspoloženje, mogu koristiti i u farmaceutskoj industriji.

Iceberg Salat Centar je osnovan ’90-ih XX veka i od tada je lider u proizvodnji salata na teritoriji Srbije. Upravo je naziv kompanije i sinonim za najprodavaniju i najomiljeniju salatu u našoj zemlji. Zanimljivo je da kompanija na godišnjem nivou proizvede i plasira oko 2.500.000 salata i sve one pronađu put do potrošača u svežem i prerađenom obliku.

Najpoznatije salate, pored iceberga, su: kristalka, lolo bionda i lolo rosa, a upravo su sve one i među salatama koje su najpopularnije u svetu.

Za Klub Zdravih Navika, domaćini i stručnjaci: Iceberg Salat Centar, Katarina Stojković, Veseli Zalogaji.

 

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *