Razbijanje mitova o joga konceptu

Iako je joga široko rasprostranjena i ima veliki krug poznavalaca i praktikanata, i dalje se često susrećemo sa predrasudama oko vežbanja joge. Uz puno razumevanje razlika u tipovima ličnosti, senzibilitetima, željama i potrebama, mišljenje koje sledi, o nekim od ovih mitova, utemeljeno je na poznavanju i razumevanju joga koncepta.

“Joga je za starije” – Mlađi uglavnom više vole kardio programe, trčanje, biciklizam, hiking te zbog toga mogu uzeti u razmatranje Ashtanga Yoga, Vinyasa Yoga ili Power Yoga časove, koji su dinamični i izazovni. Za one kompetitivne, joga nudi osećaj satisfakcije zbog konstantnog pomeranja ličnih granica. Takođe, joga može biti dopunska aktivnost, koja će pomoći da se mišići istegnu posle napornih treninga (primer Novaka Đokovića kome je joga sastavni deo fitnes rutine).

“Joga je za mršave i fleksibilne, ja ne mogu ni da se sagnem” – Za malo starije osobe i one koji nisu nikada vežbali ili su gojazniji, praktikovanje Hatha yoge je idealna aktivnost jer se u formu ulazi postepeno, gde možemo naučiti da osluškujemo svoje telo, ne prelazimo granice prijatnosti i ličnih mogućnosti (poštujući specifičnosti fizionomije, fleksibilnosti, zdravstvenog stanja). Telo postepeno jača, mišići se oblikuju i istežu, a mogućnost povređivanja se svodi na minimum.

“Previše sam nervozna za jogu, treba mi jača aktivnost da me smiri” – Oni koji su pod stresom i žele da se oslobode napetosti kroz fizičku aktivnost, verovatno bi bili iznenadjeni koliko bi tenzije otpustili na času joge i umirili svoj um, praktikovanjem pažljivo odabranih asana (položaja) i različitih tehnika disanja.
Ono što jogu čini posebnom i drugačijom od drugih fizičkih aktivnosti je to što ona, pored fizičkih vežbi, podrazumeva i tehnike disanja, za one koji to žele, i meditaciju. Na taj način, balansiramo telo i um pa se praktikovanje joge često preporučuje i u terapeutske svrhe.

Benefiti su mnogobrojni
– Smanjuje hronične bolove, napade migrena
– Poboljšava disanje, fleksibilnost, balans tela
– Povećava ukupnu snagu tela
– Poboljšava kvalitet sna
– Daje dobre rezulate kod anksioznosti i depresije

Za Lifestyle Kluba Zdravih Navika: Tanja Radikić

Oni koji bi želeli da provere koliko bi im prijali časovi Hatha yoga, mogu iskoristiti promo period koji traje do 11. marta 2021. godine i priključiti se online časovima joge sa Tanjom.

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *