Koliko sunce zapravo šteti koži?

Sunce je najsjajnija zvezda naše galaksije bez koje život na zemlji ne bi bio moguć.  Sunčeva svetlost je ključni faktor u stvaranju vitamina D koji je veoma važan za kosti i mnoge druge vitalne procese u našem organizmu. Sunce utiče pozitivno na raspoloženje jer povećava lučenje Serototnina neurotransmitera koji kontroliše raspoloženje i povezuje se sa osećanjem sreće. Poznato je da su osobe koje su manje izložene sunčevoj svetlosti, uglavnom tokom zimskih meseci na severnoj hemisferi, depresivne, imaju teškoće sa koncentracijom, manjak energije. Umereno izlaganje suncu dobro je za zdravlje, ali prekomerno izlaganje suncu uzrokuje oštećenja kože.

Sunčevu svetlost čini spektar koji se sastoji od: vidljive svetlosti (HEVIS), ultraljubičaste (opšte poznata kao UV) i infracrvene svetlosti.

UV zraci (kako UVA, tako i UVB) su glavni uzrok oštećenja kože od sunca, ali i vidljiva svetlost visoke energije može da uzrokuje dodatni stres na koži.

UVA zraci prodiru u dublje slojeve kože (dermis) dok UVB samo u površinski sloj kože (epidermis). Oni stimulišu proizvodnju slobodnih radikala u koži, što uzrokuje oksidativni stres, stvaraju se slobodni radikali koji ometaju rad ćelija i razlažu kolagen i elastin koji koži daju jedar i mladalački izgled.

Svojim štetnim delovanjem dovode do vidljivih oštećenja kože. Javljaju se opekotine od sunca, fotostarenje (prevremeno starenje kože uzrokovano suncem), hiperpigmentacije, kao i alergija na sunce, ali još opasnije je njihovo delovanje na ćelijskom nivou gde dovode do oštećenja DNK i mogu prouzrokovati rak kože.

Veoma je važno pravilno i umereno se izlagati suncu, iskoristiti dobre strane koje pozitivno utiču na organizam, ali i zaštiti se na odgovarajući način:
– Izbegavati prekomerno izlaganje suncu i kloniti se direktne sunčeve svetlosti tokom sati kada je ona najintenzivnija
– Prekriti kožu zaštitnom odećom, uključujući šešir i naočare za sunce kad god je to moguće
– Koristiti preparat za zaštitu od sunca koji nudi odgovarajući nivo zaštite za kožu i koji je, idealno, posebno formulisan da odgovara tipu i stanju kože
– Nanositi preparat za zaštitu od sunca temeljno i u intervalima od tri sata

Oštećenja od sunca ne važe samo za ljude koji se sunčaju. Štetni zraci i dalje mogu uticati na kožu i kada su oblačni dani, pa svaki deo tela koji je redovno izložen (šake, ruke i dekolte) treba da dobije odgovarajuću zaštitu.

Kako odabrati odgovarajuću zaštitnu kremu?
Godine kao i tip i stanja kože mogu kožu učiniti osetljivijim prilikom izlaganja suncu. Ona je na nekim delovima tela osetljivija i podložnija oštećenjima. Koža lica i koža tela imaju različite potrebe kada je u pitanju zaštita od sunca. Koža lica je tanja i kako uglavnom nije prekrivena, izložena je sunčevim zracima svakoga dana. Zaštita kože je važna, ne samo zbog zdravlja, već i zbog lepote. Redovna upotreba adekvatnih preparata za zaštitu od sunca, doprinosi i sprečavanju prevremenog starenja kože, takozvanog fotostarenja.

Potrebno je pretražiti preparate koji:
– Ne štite kožu samo od UVA i UVB zračenja, već pružaju i zaštitu i od vidljive svetlosti visoke energije (HEVIS)
– Pružaju adekvatan nivo zaštite za kožu
– Odgovaraju određeom tipu i stanju kože i koji pomažu u rešavanju problema sa kožom

Preparati za zaštitu od sunca dostupni su u četiri različita nivoa zaštite: nizak (faktor 6 do 10), srednji (15 do 25), visok (30 do 50) i veoma visok (50+). Što je viši faktor zaštite to je bolje zaštićena koža. Potrebno je odabrati SPF koji odgovara za potrebe kože: na primer, bledoj koži ili koži koja je posebno osetljiva na sunce, pogoduje veoma visoka zaštita.

Pravi izbor za negu i zaštitu od sunca je linija koja je prilagođena individualnim potrebama kože, koja će biti odgovarajućeg zaštitnog faktora, ali istovremeno negovati i hraniti kožu i na taj način odložiti starenje.

Za Klub zdravih navika: Dr. Tijana Jovanović

Za više informacija i konsultacije kontaktirati: 063 836 74 17

2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *