Botox večita dilema

Tema koja nosi najviše nedoumica i koju prate različite zablude je Botox. Najčešća pitanja koja mi pacijenti  postavljaju u mojoj ordinaciji su upravo vezana za ovu temu. Zablude koje prate Botox dovode do večite dileme Botox da ili Botox ne.

Najčešća pitanja koja mi postavljaju su: Kada je pravo vreme za Botox? Da li je Botox otrovan? Da li se naglo stari nakon primene Botoxa? Da li će mi koža visiti? Da li ću imati „zaleđeno“ lice?

Kroz ovaj tekst pokušaću da odgovorim na ova i mnoga druga pitanja. Da vam razbijem zablude i približim tretman Botox-om.

Botoks ili Botulinum toxin A je produkt specifičnih bakterija – clostridium botulinum, koje izazivaju botulizam. Farmakološkom obradom dobija se pročišćeni protein ove bakterije, botox, koji se koristi u estetske svrhe. Ova slabo koncentrovana toksična forma deluje tako što blokira nervne signale mišića odnosno sprečava njihove izražene kontrakcije. Botox se od 1980 godine upotrebljava u neurologiji i oftalmologiji kao deo zvanične terapije  npr. kod migrene, spazma vrata, pareza nerava, preteranog treptanja i mnogih drugih poremećaja mišića. Zbog njegovog uticaja na mišiće primećeno je da umanjuje nastajanje bora na različitim delovima lica te je njegova primena započeta u estetskoj medicini 1987 godine kada je odobren od strane Američke agencije za kontrolu hrane i lekova. U početku se ova metoda smatrala veoma invazivnom ali danas je tretman Botoxom najčešće izvođena procedura u estetskoj medicini.

Kada govorimo o pravom vremenu za tretman Botox-om to je veoma individualno. Trebalo bi da se da se započne već kod prvih znakova starenja, što je najčešće u ranim tridesetim godinama. Na taj način se smanjuje mimika i smanjuje se mogućnost nastajanja mimičnih bora, te se odlaže starenje. A kada govorimo o periodu u godini kada je idealno za Botox, tu nema pravila, ali bilo bi dobro da se prvi put uradi u proleće jer se zbog sunčanog vremena više mrštimo i više pokrećemo mimične mišiće te zbog toga bore dolaze više do izražaja.

Nakon aplikovanja Botoxa efekat se vidi nakon 3-5 dana odnosno maksimalni učinak je između 10 i 14 dana.  Mikroiglama se ubrizgava preparat pod kožu, kako bi se mišići lica opustili i izgubili mogućnost kontrakcije, odnosno grčenja.

Efekat Botoxa traje 4-6 meseci u zavisnosti od zdravstvenog stanja samog pacijenta, oštećenosti kože i godina njegove starosti. Ovakav tretman može lepo da se kombinuje sa drugim tretmanima i procedurama kao što su mezoterapija, dermalni fileri, PRP i mezoniti.

Tretman se može uraditi samo jednom i nakon prolaska dejstva Botoxa vraća se mimika i lice na početnu tačku, nema ubrzanog starenja, niti će visiti koža. Naprotiv samo sa jednim tretmanom odloženo je strarenje za nekoliko meseci. Ukoliko želite da ponovite tretman može se ponavljati svakih 6 meseci, neograničeni broj puta.

Tretman se najčešće preporučuje osobama sa dinamičnom mimikom i borama u vidu horizontalnih i vertikalnih bora na čelu i između obrva, kao i osobama sa izraženim borama oko očiju. Najbolji efekti su vidljivi u slučajevima:

 • Asimetrija kapaka ili obrva.
 • Brazde na čelu.
 • Bore oko očiju.
 • Vertikalne bore na čelu, izmedju obrva
 • Bore na nosu i oko nosa.
 • Prevencija nastanka dubokih bora.
 • Uklanjanja bora na vratu

Injekcije botoksa se ne apliciraju u mišić podizač obrva, tako da osoba zadržava potpuno prirodan izraz lica, sa uobičajenim pomeranjem obrva. „Zaleđeni“ izgled lica, potpuno bez mimike je nešto što se izbegava i javlja se kod nestručnog aplikovanja Botoxa.

Najbolji efekat tretamanom botoksa se postižu kada se preparat ubrizgava u ciljane delove lica, preciznim ubodima stručne osobe. Botox daje rezultate bolje simetrije samog lica. Vraća se prirodna zategnutost kože, bore se izjednačavaju, koža ima bolji tonus, te celokupni izgled lica je svežiji.

Tretman Botox-om nije bolan, nije potrebna nikakva posebna priprema, i nakon intervencije možete se odmah vratiti svojim dnevnim obavezama.

Veoma je važno  pridržavati se sledećih pravila nakon tretmana:

 • Ne masirati regiju u koju je aplikovan Botox
 • Ne savetuje se spavanje ili ležanje (neophodno je da prođe minimum 4 sata od intervencije).
 • Apstinencija od konzumiranja alkohola
 • Vežbanje kao i odlazak u saunu odložiti dan do dva

Ukoliko se ne pridržavate navedenih pravila mogu se javiti komlikacije kao što je pad kapka,  jednostrani osmeh, podizanje obrva, prekomerno suzenje očiju ili njihova suvoća

Nadam se da sam rešila neke vaše dileme i razbila zablude o Botoxu. Veoma je važno da osoba koja aplikuje Botox bude stručna i kavlifikovana, jer je  potreban višegodišnji trening i praksa da bi se stekle veštine za postizanje najboleg rezultata. Ako imate još neke dileme ili pitanja zakažite besplatnu konsultaciju.

Za Klub zdravih navika: Dr. Tijana Jovanović

Ostale stručne savete možete pogledati ovde.

Za više informacija i konsultacije kontaktirati: 063 836 74 17

botox, klub zdravih navika, kzn, zdrav botox, zdravlje, zdrav zivot, botox kzn, iceberg salat centar

3

1 komentar

 1. Moja supruga posle odlaska na nano kliniku Brant gde radi botox izgleda mnogo lepse i zategnutuje,sigurnija je u sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *