Beauty problemi povezani sa stresom i nespavanjem

Nikad nisam bila neka “svilena” osoba – mogu da ležem (pre)kasno, ustajem (pre)rano, budem gladna, radim više nego što je normalno i logično i često se i ne žalim previše osim kada želim da prikažem realnu sliku nekog napora, a da ljudima ne ulepšavam.

Jedno je sigurno – ma koliko bila izdržljiva i disciplinovana u napornim periodima, vrlo brzo mi se sve ispiše na licu, kosi, telu i navede me da se zapitam da ako se tu pokaže, kako li je onda telu unutra.

Dugo sam se nervirala “kako meni uvek lice bukne u stresnim periodima” dok mi nije jedna žena rekla da svako ima svoju slabu tačku i da budem srećna što se meni to odrazi na neke beauty probleme a ne ozbiljnije na zdravlje. Iskreno, to je dalo svemu neku drugu perspektivu iako sam ja verovanja da su sve to mali signali kojima nam telo pokazuje da je vreme da se uspori tempo i preispitaju prioriteti.

Dok ne usporimo tempo, proverimo prioritete i ne uradimo sve ono što telo suštinski traži (san, zdravu hranu, vodu i vazduh, opuštanje… ) reći ću vam šta meni pomaže, u čestim problemima sa kojima se susreću sve žene, kada su naporni periodi u pitanju:

1. Problemi sa kožom – kod mene su broj 1 i pokazatelj neurednijeg načina života. Najčešće je to ili jako dehidrirana koža koja prelazi u problematičnu kasnije ili koža koja se preko noći upali, postane iritirana i ostavi fleke. Dijagnoza PCOS zahteva rutinu i disciplinu i pokazuje svoje znakove kada se od toga odstupi značajnije, a najbolji način za rešavanje posledica je osluškivanje trenutnih i promenljivih potreba kože. Dugo mi je trebalo da naučim da u ranoj fazi primetim sve promene kroz koje koža prođe i da joj u izazovnijim danima dam više nege i pažnje nego inače. Takođe i da izbegnem preterivanje sa pilingom ili isušivanjem kada vidim da je osetljiva ili da se sprema neka iritacija, a da jače pilinge, skidanje flekica i ostalo ostavim za periode meseca i godine kada koža to može da podnese. Nisu toliko bitni proizvodi koliko sam postupak i intenzitet primene svih preparata.

Kod nekih žena, ovaj problem izgleda potpuno drugačije – usled umora im ten posivi, postane beživotan i bled. Nema iritacija, bubuljica i upala već koža samo izgleda suvo i umorno. U tim situacijama uvek je najbolje rešenje neki sjajan biološki tretman ili promena kućne nege sa adekvatnim blagim pilingom, bogatijom kremom i maskama za ishranu i hidrataciju a make-up koji daje blistavost i ima svetlucave čestice isto radi posao. Piling i adekvatna hidratacija su ozbiljan spas!
Ključno je samo ne zanemariti da je kod kože ono što pokazuje vapaj tela da je vreme za promene – zato uvažite sve unutrašnje zahteve koliko možete u datim okolnostima, a jedna od stvari koje baš uvek pomažu je mnogo vode i svežih namirnica!

2. Problemi sa kosom i opadanjem – koje sam prvi put u životu pre dve godine primetila kao značajnije proređivanje kose. Nešto se odjednom desilo i naravno u isto vreme kada i problem sa kožom te mi je odmah bilo jasno da su hormoni u pitanju. Tada su mi i rekli da je to PCOS ( sindrom policističnih jajnika ) a sem kože, kose i oticanja nisam imala nijedan simptom. Postepeno sam primećivala da mi je kosa na temenu ređa, a u dužini ostaje jednako lepa i gusta, a razlog tome je bio taj što su se uspavali neki folikuli, prestali sa rastom ili su rasle jako slabe i neishranjene dlačice, a one dole koje su starije su bile super te je kosa i dalje izgledala lepo. U tom periodu sam zaista koristila i šampon za suvo pranje kose kako bih joj vratila volumen i samo pogoršavala stvari. Rešenje je bilo u adekvatnoj suplementaciji (koju baš i ne pijem redovno osim tečnog kolagena), drugim šamponima (na prirodnoj bazi – kopriva, ricinus i slično), tretmanima koje sam tada radila ali sam pravu promenu primetila tek kad sam se malo uvela u ritam spavanja i obroka. Ricinus ulje mi je bilo preporučeno i moram reći da mislim da je sjajna stvar iako nikad nisam bila redovna.
Kosa se delimično oporavila, u smislu da nije tako strašan razdeljak ali je i dalje u dužini slaba, fali je dosta u odnosu na pre i osetljiva je na sve promene. Kako dođu zauzeti periodi tako ja primetim da mi je kosa beživotna i proređenija jer telo ne dobija sve što mu treba a iako sve navedeno pomaže da se ubrza proces oporavka, jedino pravo rešenje je u tome da se vratite u normalu. Što pre.

3. Zadržavanje tečnosti – za mene je jedna od najgorih stvari u tome što sam žensko. Zapravo, jedina koju ne volim jer inače jako uživam u tome što sam žensko.
Osetljiva sam na sve – pogrešnu hranu (a za mene je sve pogrešno), nespavanje, dugo stajanje, toplotu… Kada sam pod stresom i umorna, to se dodatno intenzivira. Nekoliko stvari u tome zaista pomaže: izbegavanje svih loših ugljenih hidrata, masaža ili preosterapija i poneki biljni diuretic ili čaj od bele breze. Kao mlađa sam imala naviku da uveče podignem noge uz zid i to stvarno pomogne ali sam nekako vremenom na to zaboravila i ovaj tekst je sjajan podsetnik i za mene. Uvek mi je instant spas bio: litar čaja od bele breze sa limunom koji ispijam tokom dana, minimum UH i kupka sa pola kg morske soli uveče. Ujutru se probudim preporođena!

4. Nedostatak volje za doterivanjem – uvek je posledica ove 3 ili neke od ove 3 stvari i baš tada je važno ne izgubiti volju za brigom o sebi. Uvek sam za to da iznutra rešavamo stvari ka spolja ali nekad zaista lepo pokrene i kad krenemo spolja jer nas motiviše da sa više energije pristupimo i ostalim stvarima. Kada dođu jako zauzeti periodi, puni stresa pa mi se to pokaže na licu, koži i kosi, poslednje što mi se tada radi je doterivanje. Tada bih najradije sedela u pidžami, širokom i udobnom džemperu, sa vezanom kosom i maskom na upaljenim delovima lica. Ima nešto i u tome kada se trgnete, date taj ekstra napor da se sredite i osetite se odjednom skroz drugačije i motivisanije da sve ostale stvari dovedete u red. Ukoliko sve deluje da nije kako treba, probajte da promenite energiju makar nekom promenom spolja – ustanite, sredite se, završite ono najvažnije i posvetite se sebi!

Nakon što sam i sebe podsetila na ono što u važnim periodima i sama zaboravim, pišite nam kakve vi imate beauty probleme u stresnim periodima i kako ih rešavate?

Za Lifestyle Kluba Zdravih Navika: Tamara Ćosić, Lepa svaki dan

23

1 komentar

  1. Draga Tamara, pronalazim se u tvojim simptomima sto se kose i koze tice , mada ne usudjujem se poci kod doktora , iako imam 25godina idem jedino kad se bss mora, pogotovo sada kada je situacija sa koronom strasna. Zanima me sta koristis za PCOS i da li je to zaista neka manje strasna dijagnoga? Obzirom da citajuci meni djeluje strasno. Hvala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *