Batat punjen svežim povrćem

Dame, da li pripremate jela bez mesa ili je meso obavezan deo vaših obroka? U našoj kuhinji se meso prosto podrazumeva pa među nacionalnim kuvanim jelima praktično ne postoji nijedno koje ga ne sadrži. Muškarci na našem području su naučeni od malena da ga jedu, pa je skoro nezamislivo da žena pripremi ručak svome suprugu bez mesa. Pitate se zašto je to tako? Razlog je taj što kod nas vlada opšte uverenje da je meso puno proteina, neverovatno hranljivo i zasićujuće. Istina je, međutim, nešto drugačija. Svinjsko meso sadrži puno masnoće, dok je uzgajana živina kljukana raznim hormonima, hemikalijama i antibioticima, koji joj pomažu da održi otpornost i pre svega postigne super-veličinu. I dok sve vrste mesa zaista sadrže proteine, to ne znači da meso nema i negativne efekte na naš organizam. Ono doprinosi kiselosti organizma, što stvara preduslove za mnoga oboljenja. Uostalom, sve više svetskih studija klasifikuje meso kao hranu koju treba konzumirati dva do tri puta nedeljno.

Napretkom tehnologije i podizanjem svesti o zdravoj ishrani, otkrivaju se razne alternativne namirnice koje su više ili barem podjednako hranljive kao meso a ne predstavljaju rizik za naše zdravlje. S tim u vezi, danas vam predstavljamo recept koji je nutritivno izbalansiran jer sadrži sve potrebne komponente za jedan kompletan obrok. U pitanju je – batat punjen svežim povrćem. Prijatno!

Sastojci
– 1 batat
– 4 kašike kuvanog crvenog pasulja
– 2 mlada luka
– 1 šaka baby mix salate ICEBERG SALAT CENTRA
– 2 šake rendanog kupusa ICEBERG SALAT CENTRA
– 1/2 crvene paprike
– 2 kašike maslinovog ulja
– 1/2 kašičice soli

Uputstvo za pripremu
1. Zagrejte rernu na 220 stepeni.
2. Probodite batat viljuškom nekoliko puta pa ga stavite u tepsiju u koju ste prethodno postavili pek papir.
3. Batat prelijte maslinovim uljem i začinite himalajskom solju.
4. Pecite ga 45-60 minuta na umerenoj temperaturi dok ne omekša.
5. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se prohladi.
6. Isecite batat po sredini, zatim ga napunite pasuljem, sitno seckanim mladim lukom i crvenom paprikom, baby mix salatom i kupusom.
7. Pre služenja, obrok prelijte maslinovim uljem.

Napišite nam u komentarima kako je vaš batat sa svežim povrćem ispao i prijavite se na naš newsletter kako biste dobijale najnovije recepte i savete o ishrani direktno na vašu e-mail adresu.

Za klub zdravih navika: Tatjana Popović, Totally Wellness

slatki krompir-batat-batat punjen svežim povrćem-punjeni batat-krompir-ručak-obrok-jelo-recept-večera-Iceberg Salat Centar

4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *